Els cinc anys de vida de l’Associació de Flabiolers i Xeremiers de Consell els han animat enguany a tirar endavant el projecte d’editar un disc que reflexàs la il·lusió amb la què un grup de gent del poble dinamitza aquest col·lectiu que té l’objectiu de posar en valor uns instruments i unes sonades que formen part d’una identitat transmesa de generació en generació. El dissabte 22 d’octubre i en el marc dels actes de la fira de tardor es farà la presentació d’aquest CD amb el que han estat treballant els darrers mesos. S’ha enregistrat als estudis Tramuntana de Consell amb la producció musical de Jaume Gelabert i un disseny de coberta de Jaume Gelabert i Margalida Isern.
Han enregistrat sonades com Sa MatinadaSa Calistronal’Occitana o els Boleros Sevillans, i altres menys conegudes que les varen popularitzar els antics sonadors de Consell i dels pobles veïnats. Algunes adaptades de cançons que sonaven en aquell temps com Los CampanillerosLes Campanes de ParísLa Maruxa o la Munyeira den Palou. El disc tanca amb dues sonades molt especials pels membres de l’Associació i pel poble de Consell com són La Capta, sonada utilitzada tradicionalment per la recollida de queviures utilitzats al Cós o a les corregudes de joies de Sant Bartomeu i l’adaptació a les xeremies i flabiol dels Goigs de Sant Bartomeu, himne de Consell. Aquestes darreres peces es varen gravar en directe a l’església de Consell el mateix dia d’ofici a Sant Bartomeu d’enguany.
L’associació de Flabiolers i Xeremiers va néixer formalment el 2011, tot i que té el seu origen en una escola de flabiol, tamborino i xeremies que s’inicià el 2008. Un dels impulsors de la iniciativa va ser l’actual president de l’entitat, Miquel Morro, una persona implicada en diverses activitats del poble, com el club de futbol, i que va ser pregoner de les festes de Consell de 2015. Morro explicà al pregó que a finals dels anys 50 ja no hi havia xeremiers a les festes del poble i ell les notava molt a faltar perquè animaven molt els dies del patró. Els seus records foren pels dos darrers xeremiers del poble que ell recordava: Sebastià Ordines ‘Guidons’ i mestre Pep Quetglas ‘Cabet’, que a més va ser el seu mestre a l’hora de fer-les sonar. No fou fins el 2006 que un dia escoltà sonar unes xeremies a la plaça del poble i hi anà a per veure qui era que tocava. El sonador el notà molt interessat i li demanà si no li agradaria aprendrer-ne. Així varen començar a fer una petita escola i d’aquí sorgí tot un moviment de joves que ara ha desembocat en aquest disc que aplega passat, present i futur d’aquests tonades a Consell.