Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Inca obre les portes del primer congrés europeu de museografia industrial

Es durà a terme del 5 al 8 d’octubre on es presentaran 14 ponències d’investigadors procedents de França, Andorra, València i les Illes

El Museu del Calçat d’Inca, conjuntament amb el Museu de la Ciència de Catalunya (MNACTEC), la UIB i l’Institut Ramon Muntaner han impulsat i coordinat la celebració del primer congrés de Museografia Industrial, que es farà els propers dies 5 a 8 d’octubre. El tema del simpòsium és ‘La museïtzació del Patrimoni Industrial a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània’ i tractarà la temàtica del patrimoni industrial i la seva necessària museïtzació.

La directora del museu inquer, Aina Ferrero, explica que la fita d’aconseguir dur a Inca un congrés científic com aquest es va començar a gestar fa dos anys: «L’origen va ser el contacte que establírem amb la xarxa de museus de Catalunya. La visita que vàrem fer allà s’havia de tornar amb la seva visita a Inca, però el projecte va anar creixent i s’ha convertit en aquest congrés».

Les quatre jornades s’estructuren amb la intervenció d’un ponent a primera hora i després la lectura de les comunicacions. 

Ferrero assegura que la resposta ha estat molt positiva i hi haurà 14 comunicacions d’investigadors de França, Andorra, València i Balears. Quant a les inscripcions per assistir com a oient, hi ha 77 places i ja estan gairebé totes ocupades.

Aquest congrés CEMUSI neix a Inca i a partir d’ara se celebrarà cada dos anys. L’any que no s’organitzi es farà la publicació de les ponències i comunicacions seleccionades. El Museu del Calçat, a més de ser la primera seu, seguirà participant com a entitat organitzadora.

El primer acte es farà el dijous 5 al Teatre Principal, amb la recepció institucional i la conferència de Javier Puertas, coordinador de l’estat espanyol de l’European Route of Industrial Heritage. L’acte acabarà amb un concert del duet mallorquí Jansky, que presentarà la peça musical que han creat enregistrant sons de la fàbrica Lottusse.

El divendres 6 els ponents convidats seran Xavier Llovera, del departament de Patrimoni Cultural del govern d’Andorra, la historiadora Rosa Serra, i Esteve Castanyer, de la Universitat de Perpinyà. Els actes es faran al Museu del Calçat. Les ponències de dissabte aniran a càrrec de l’inquer Miquel Pieras, l’arquitecte Jaume Luis Salas, Óscar Navajas de la Universitat d’Alcalà, i, per cloure la jornada, la pròpia directora del museu amfitrió, Aina Ferrero.

Ferrero considera que aquest congrés és un esdeveniment rellevant pel museu: «Un museu també ha d’investigar per estar viu, i organitzar congressos com aquest és un deure, i molt més si parlam d’un a nivell internacional». El Museu del Calçat ha rebut reconeixements i premis els darrers anys, «un fet que es nota molt en les visites que es reben». La directora destaca que el Congrés comptarà amb el patrocini de Viva Hotels, i la majoria dels participants s’allotjarà a un establiment d’aquesta empresa a Platja de Muro.

Bartomeu Noguera
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'