Margalida Socias
Cuinar forma part intrínseca del caràcter d’un poble. És patrimoni que passa de generació en generació. Les pràctiques culinàries, les receptes s’aprenen, comparteixen i així formen part d’aquest patrimoni immaterial. A través d’aquesta exposició es posa en valor la cuina marinera, i la necessitat de mantenir les tècniques que abans es feien i que enriqueixen els nostres coneixements gastronòmics. La globalitat també ha arribat als hàbits culinaris.
A través d’entrevistes, recerca i enquestes on line les dues antròpologues, comissàries de l’exposició, Diana Borràs i Margalida Mulet han quallat aquesta exposició, un projecte antropològic i cultural per poder ajudar a conservar aquest patrimoni intangible com és la cuina marinera.
El patró major de la confraria de Pollença Joan Suau mostra la satisfacció per haver pogut aportar, des de la confraria i des de la família els records, la memòria de la cuina marinera i per “donar a conèixer un poc l’arrel marinera i no deixar perdre aquesta essència del moll de Pollença”.
Albert Forés recorda que El Museu Marítim de Mallorca ha finançat aquesta exposició ‘De la mar a la taula’, que va néixer “abans de la covid amb la recerca la pesca gastronomia marinera. Va venir el covid i se va aturar el projecte i ara s’ha tornat a reprendre. Aquest pretén donar visibilitat al patrimoni marítim que es va perdent, la gastronomia que té el peix com a protagonista.”
Les dues comissàries són Diana Borràs, de Pollença vinculada familiarment a la mar i Margalida Mulet, ambdues antropòlogues, han treballant perquè els protagonistes siguin els pescadors, les tècniques culinàries, partint de la recerca bibliogràfica i teòrica però també del treball de recerca a través d’entrevistes.
Explica Margalida Mulet, “en temps de covid contestaren a la nostra enquesta on line unes 330 persones de diferents pobles de Mallorca sobre el consum, revifada del producte local, i ens vàrem témer que el peix estava fora. El producte local que més es consumia era fruita i verdura”. L’antropòloga explica que “ens centràrem a l’enquesta, i mos temerem que demanàvem plats tradicions a la gent però si demanàvem el consum no hi havia relació entre els plats tradicionals i el que es consumia, ( peix congelat i de fora), potser per manca de temps, i amb tècniques culinàries simples…. a la planxa i llevar espines de cada vegada se van perdent les pràctiques i per tant els coneixements. Ens trobàrem amb un discurs diferenciat entre els plats que coneixen i les pràctiques quotidianes”.
L’associació de veïnats del Port de Pollença ha acollit l’exposició amb la col·laboració de la confraria de pescadors que ha deixat fotografies i participació amb la recerca des de les famílies de pescadors.
Algunes de les persones majors que visitaren l’exposició en són protagonistes de les fotografies antigues i de les entrevistes en profundidat; Xisca Ignaci, Maria Borràs, Josep Font ‘Carles’.
Altres persones recordaven que les venedores de peix “venien amb les canastes i se passejaven pels carrers i nosaltres els compràvem peix i ens venien el barrisc més barat i fins i tot ens ho feien net així no se l’en tornaven”
Na Maria Magdalena Font, filla, neboda, neta i ara també dona de pescador recorda com el seu home Joan, el patró Major començà a pescar…..”Ell no era pescador, pescava quan tenia lliure, va ser festejar amb jo, i els dissabtes quan tenia lliure començà a pescar amb mon pare, i com que hi anava bastant, mon pare li va dir si vens cada dia te pagaré i fa 30 anys que és mariner, i ara president de la confraria”. La pesca el va dur a l’amor i viceversa, Joan Suau.
Sobre l’exposició Maria Magdalena Font diu que “la meva família són mariners de tota la vida i just abans de començar la pandèmia na Diana va començar a cercar informacions i fer entrevistes i d’un familiar a un altre, de Can Pep Gerrer i can Carles i clar per part del meu padrí per part de mare i de pare tots son mariners, padrines venent peix. En aquell temps se venia peix als Tamarells i a la peixeteria de Pollença. Ens demanava com se cuinava a casa, com se cuinava a la barca. I vàrem fer una recerca a tota la família. A l’exposició hi ha mitja família representada”.
Els panells recullen informació i a través de grafismes i disseny de l’artista Marijo Ribas, i fotografies es fa una aproximació a l’estudi i recerca antropològica.
Els panells reflexen com manipular i cuinar el peix. Netejar i tallar, tècniques culinàries i combinacions d’ingredients de la cuina popular. L’art de combinar el gust i la cuina del peix segons els manuscrits medievals. També es recullen panells dedicats als llibres de receptes, la venda de peix i els canals de comercialització, fotografies de pescadors amb captures de gran tonyines.
Panells amb els plats mariners representatius de la cuina mallorquina, segons grans cuiners de Mallorca, com Andreu Segura, de Son Brull, com l’arròs de peix de roca, sípia a la bruta, de Marga Coll de Miceli, que destaca entre d’altres, peix al forn amb verdures a la mallorquina, llampuga amb pebres; i de Santi Taura de Dins i Cor, que destaca el Gall amb ceba, calamar a la bruta.
Es recullen les seves tècniques culinàries del peix i del marisc a la cuina mallorquina, essent representatiu l’escabetx tant com a tècnica de cocció com de conservació, els arrossos, els aguiats, fets al forn. El peix fet en greixonera i posat al forn
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió