Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Oli i vi amb denominació d’institut

L’IES Binissalem afronta amb novetats el quart any del cicle de grau mitjà d’Olis i Vins

L’IES Binissalem afronta amb novetats el quart any del cicle de grau mitjà d’Olis i Vins

Bufen aires nous als cellers i les tafones de Mallorca de la mà d’iniciatives empresarials que han renovat la imatge que es tenia de l’elaboració dels vins i dels olis d’oliva. Dues activitats arrelades a moltes generacions de famílies mallorquines que suaven la terra per extreure productes per sobreviure, i que ara s’ha convertit en un terreny que agafa força impulsat per noves inversions que aposten per potenciar tafones i cellers en el sentit més romàntic i gourmet. I és en aquesta onada d’auge del sector que a l’institut de Binissalem han apostat des de fa tres cursos per ofertar el primer cicle formatiu de grau mitjà d’Olis d’Oliva i Vins de les Balears, una iniciativa que, tot i haver-se topat amb l’etapa pandèmica, ja comença a donar fruits i molts dels alumnes de la primera fornada s’han motivat a seguir aprofundint en aquests contingut prosseguint amb el grau superior.

Toni Amengual, cap d’estudis d’FP, explica que en un principi “ens topàvem amb una espècie de barrera que tenen molts de joves a l’hora de fer un cicle formatiu de feines del camp, sembla com si això no fos atractiu per molts d’ells, però els que varen començar, s’han engrescat i han descobert un ventall de possibilitats que no només es restringeixen a la feina agrícola, sinó que es pot sortir amb coneixements comercials del món alimentari, del camp de l’enologia, principis d’electromecànica, nocions de seguretat i higiene en la manipulació d’aliments, o ja directament formació per elaborar vins i oli seguint tot el procés.

Un dels atractius de la formació és la seva vessant pràctica, ja que gairebé cada setmana fan sortides per visitar bodegues i tafones. “Ja deim -afegeix Amengual- que el segon dia del curs ja s’han de posar a vermar”, i és que el fet de que el curs escolar comenci per setembre coincidint amb temps de verema fa que s’hagin d’adaptar a l’any agrícola. De fet, la cap de departament, Cristina Ferragut, apunta que es va haver de demanar a la Conselleria que les 400 hores de pràctiques a empreses es poguessin fer en dues etapes, una a principi de curs -per aprofitar la verema- i l’altra a final. Assegura que el contacte amb empreses del sector és una part essencial de la formació, ja que apropa a l’alumnat a la seva futura professió. Aquests tres primers anys l’institut ja ha aconseguit crear una xarxa d’empreses col·laboradores que reben encantades les seves visites i ajuden en el procés formatiu, tant bodegues de tot el Raiguer, com cerveseres o elaboradores d’oli. 

Amengual explica que aquesta aposta per aquest cicle va nèixer amb l’anterior director del centre Antoni Salvà, “ell va contactar amb la Denominació d’Origen Binissalem i amb la d’Oli de Mallorca i es va començar a organitzar. Després, la Conselleria va facilitar el material i el projecte es va fer realitat”. De cara al curs vinent hi haurà la novetat d’oferir cursos puntuals d’unes 400 hores amb certificat de professionalitat tant d’elaboració d’olis com de cerveses. I un altre canvi que s’està dissenyant és que les classes del primer curs es faran en horari d’horabaixa per intentar atreure nous perfils d’alumnat.

La cap de departament assegura que per l’experiència d’aquests tres primers cursos el perfil de l’alumnat és molt divers i de procedència de diversos punts de l’illa. “Hi ha gent de 16 fins a 50 anys, alguns que volen provar aquest camí, altres que ja treballen en el sector i volen la titulació, i també ens trobam amb fills de famílies de bodeguers que valoren aquesta formació”. 

Un ingredient per l’èxit del projecte és el del professorat, i amb això Amengual assegura que s’està consolidant un equip docent molt motivat i que també es va especialitzant en aquest sector i fent cursos de formació continus. A més, compten amb la complicitat de les empreses del sector amb qui ja han establert una bona comunicació.

L’objectiu és que d’aquí uns anys antics alumnes del cicle estiguin elaborant oli, vins, caves o cerveses, siguin mestre de tafona, operador de planta embotelladora, treballin a un laboratori de celler o de tafona o siguin els comercials de l’empresa, o els encarregats del control de qualitat d’una bodega.

Bartomeu Noguera
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'