Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Sa Pobla, d’Open Land al Land Art

Art&Arrels és un projecte innovador de Jaume Fluxà a la possessió de son Tut de Sa Pobla

Tres anys enrere es va començar a restaurar les cases de Son Tut i, quan estaven immersos dins aquest procés, a Jaume Fluxà li va sorgir la idea d’engegar un projecte: destinaria part de les 20 quarterades de la finca a un Espai de Art Experimental. Un projecte que fa comptes engegar l’octubre 2022.

La inspiració li va sortir rememorant les ‘Nit Niu’ que es varen dur a terme a Cala Sant Vicenç, des del 2000 i fins al 2006. Durant aquests anys, per la ‘Nit Niu’ varen transitar artistes de nivell internacional, també locals. La comissària de la primera edició va comptar amb la col·laboració de Rosina Gómez Baeza, aleshores directora d’ARCO, i de Sofia Barroso, responsable del programa de col·leccionistes de l’esmentada fira. Una de les comissàries de la ‘Nit Niu’ va ser Marta Moriaty. Més endavant, Moriaty acompanyada de l’escultor, fotògraf i ecologista britànic, Andy Goldsworthy, figura mundial del Land Art, varen recórrer Mallorca cercant el millor emplaçament per mirar de poder dur a terme intervencions en el paisatge mallorquí. Després de visitar diferents indrets, Andy Goldsworthy, a qui se li ha concebut l’Ordre de l’Imperi Britànic, es va decantar per la marjal poblera; el millor lloc on l’artista pot interactuar amb el paisatge.

Aquella idea primigènia va anar evolucionant fins acabar transformant-se en projecte engrescador: Art & Arrels / Espai d’Art Experimental de Son Tut. El projecte abraça tota mena de creacions artístiques, des d’arquitectura, teatre experimental, gastronomia, instal·lacions en l’espai obert, música, i per descomptat Land Art.

“Art & Arrels és tracta de posar el producte agrícola al centre d’aquest univers i treure profit mitjançant accions relacionades amb primeres espases de la cuina internacional via diferents formats que cal consensuar adequadament i pos com a exemple la festa de l’arròs. Es pot conrear aquí l’arròs bomba, dur reconeguts cuiners d’arreu del món per cuinar-lo i ajuntar els millors artistes i comissaris i fer-ne una gran festa”, explica Fluxà. Es parla de fer quatre edicions, una d’elles vinculada al solstici d’hivern, per Sant Antoni. “No feim un experiment aventurat; es tracta simplement de seguir una intuïció assenyada i benintencionada, de perllongar l’atractiu de l’illa a través de l’art”, assenyala emocionat Jaume Fluxà.

Les cases de Son Tut es destinaran a habitatge particular i a lloguer turístic. En voltar la casa, a la part del darrere on s’ha recuperat la porxada “hi haurà una tira d’arbres fruiters i després s’hi sembrarà arròs o patateres”, apunta. 

Davant s’ha recuperat el parral. Un petit caminoi, que dividirà el parral del jardí de les flors, conduirà a l’hort dels tarongers. El molí i la caseta del costat són altres elements ha recuperar. Al molí s’hi accedirà a través del camí actual envoltat cipressos.

AINA VIVES

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Aquí i ara

L'Ajuntament afronta l'entrada de l'any escolar reforçant l'organització del tràfic i el pla de neteja dels centres educatius

Aquí i ara

MÉS per Inca mou peça per encarar la segona meitat de la legislatura i amb la dimissió anunciada del regidor Biel Frontera força una...

Aquí i ara

La regidora Aina Munar diu que el batle Llorenç Perelló "darrerament està més pendent de Marga Prohens que dels alaroners"

Afers i gent

Bombers de Mallorca i efectius de Policia Local i Guàrdia Civil varen participar aquest dimecres en el rescat d’un home de 85 anys que...