Tenir vinya pròpia i viure d’aprop el procés d’elaboració del vi de la teva terra ja és possible sense gaire maldecaps si es poden contractar els serveis de l’empresa Wein Wert, que començà fa cinc anys a una finca de Binissalem i recentment s’ha traslladat al castell de l’antiga fàbrica Alorda d’Algaida. En aquests primers anys de funcionament ja han aconseguit gestionar cent finques petites de tota l’illa que sumen prop de 90 hectàrees. A la zona del Raiguer gestionen una desena de vinyes, tres a Alcúdia, i una dotzena entre Sineu i Maria. La resta està ubicada a les comarques del Llevant.
El responsable de l’empresa, Henri Fink, explica que la iniciativa va néixer per donar solució a la gent que té terres sense aprofitar i que no són rendibles: “N’hi ha que tenen finques de menys de 14.000 m2 i no poden construir, o altres que tenen casa a una finca grossa i volen dedicar una part d’ella, 2.000 o 3.000 metres, a vinya”.
El projecte s’ideà i començà a caminar a una petita parcel·la de Binissalem. Es tractava d’aprofitar els coneixements que tenien els impulsors per oferir els serveis a domicili a gent que disposava de terrenys i volia tenir el seu propi vi. Així es varen posar mans a la feina i cercaren clients. Ells oferien plantar la vinya, fer el manteniment, elaborar el vi, emmagatzemar-lo i, finalment, embotellar-lo amb una etiqueta personalitzada.
Fink explica que el primer pas quan el propietari d’una finca s’interessa en els seus serveis, és aconseguir els drets de plantació, que és una qüestió regulada. Assegura que aquests drets els aconsegueixen via la reserva nacional de drets, o per replantació de vinyes que han estat arrabassades. Segons l’empresari, els drets de vinya no són mals d’aconseguir, i de fet diu que hi ha empreses que fan la intermediació, però suposen un tràmit que sol endarrerir el procés.
Des de Wein Wert confirmen que la pràctica totalitat de la seva clientela són estrangers. “És evident que aquest perfil de client no fa vi per treure’n un benefici, es tracta de gent enamorada del costat romàntic del món del vi. I per ells aquesta és una bona manera de veure de prop la Mallorca autèntica”. Per exemple, una vinya de 5.000 m2 pot obtenir unes 2.000 botelles, i d’elles una part poden ser pel propietari: per ell, per regalar, per fer un producte exclusiu de la seva empresa, i moltes vegades les botelles restants les pot comercialitzar la pròpia Wein Wert.
Actualment l’empresa té contractades a 50 persones i el número es dobla en època de verema. “La nostra idea no és crèixer i gestionar més finques. Ara estam bé amb el volum que tenim, i a més ara estam enllestint la bodega i tenda al castell Alorda”. Wein Wert va adquiri fa uns anys el castell de l’antiga fàbrica Alorda d’Algaida i aquest mes de maig ha obert la tenda de vins allà. L’edifici, situat a la carretera de Manacor, es va construir els anys 60 com una rèplica d’un castell, i ara aquesta iniciativa empresarial pretén aprofitar la seva ubicació per treure’n profit turístic comercialitzant vi i organitzant visites guiades a la bodega i altres esdeveniments.
Fink diu que s’han integrat a l’univers de les bodegues de Mallorca, i el fet de ser alemanys i que molts de propietaris de finques també siguin estrangers no els ha fet sentir-se estranys en aquest sector. També és cert que ja duien recorregut a l’enologia local i coneixien molta gent. En quan als treballadors, Fink diu que tot el personal que tenen és local.
L’empresari reconeix que el món del vi ha canviat molt els darrers anys: “Abans era tot molt secret, no es podia demanar res. Les coses eren així perquè sempre s’havien fet així. Ara, no. Tot està molt obert. I hi ha molta gent jove que s’ha incorporat i té ganes de fer coses noves”.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió