Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aquí i ara

Presenten a Sa Pobla un pla per promoure l’economia circular amb el producte local

El Consell de Mallorca, TIRME i empreses del sector hoteler i primari impulsen FINHAVA, una plataforma tecnològica nova per promoure el cicle entre l’agricultura local i el turisme sostenible

En un acte celebrat a la finca Son March de sa Pobla s’ha presentat FINHAVA, una plataforma tecnològica que permet traçar el recorregut dels aliments que es consumeixen als hotels adherits al projecte, calcular la seva petjada de carboni i la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle, mesurar l’energia que produeixen, avaluar el volum de desaprofitament alimentari que generen i transformar-lo en compost ecològic per dedicar-lo de nou al cultiu.

El projecte FINHAVA és un exemple de col•laboració publicoprivada en el qual administracions, hotels, agricultors, gestors de residus i empreses tecnològiques s’han coordinat per tancar el cicle de producció i potenciar l’economia circular a Mallorca. La plataforma FINHAVA facilita la interacció entre tots els agents de la cadena. D’aquesta manera es garanteix l’origen de la matèria primera en tot el procés, es promou una agricultura sostenible, local i ecològica, i s’aconsegueix mesurar els seus efectes econòmics i ambientals.

El projecte permet la traçabilitat del cicle alimentari: els hotels produeixen matèria orgànica i, finalment, el distribuïdor acaba comprant productes a l’agricultor per un pes equivalent.

L’acte ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, que ha valorat molt satisfactòriament la plataforma tecnològica que tanca el cercle de la sostenibilitat entre productors del sector primari i grans consumidors, com és el sector hoteler. Cladera s’ha referit al compromís del Consell per «convertir Mallorca en un referent d’economia circular, un compromís que es reflecteix en el pla “Mallorca Circular”», un full de ruta que inclou vint-i-quatre projectes que aspiren a mobilitzar més de 800 milions d’euros del fons Next Generation, amb l’objectiu d’impulsar un model nou de producció i consum circular, que minimitzi la generació de residus i en què el sector turístic hi apareix com a element impulsor.

FINHAVA permet seguir la traçabilitat de tot el cicle alimentari: els hotels produeixen matèria orgànica derivada del consum a les seves instal•lacions, que dipositen en contenidors on es pesa per fer-ne el tractament. La matèria orgànica es transporta a les instal•lacions de TIRME per transformar-la en un compost ecològic identificat amb les dades del client. Els agricultors locals fan ús del compost creat per adobar els cultius. Finalment, el distribuïdor adquireix els productes consumibles de l’agricultor per un pes equivalent a la matèria orgànica creada en el primer pas del cicle. D’aquesta manera, els aliments són introduïts de nou en el procés i es tanca el cicle d’economia circular.

FINHAVA ofereix solucions que contribueixen a la sostenibilitat ambiental d’un model econòmic basat en el turisme, que opera amb recursos especialment limitats per raó de la insularitat. Aquestes solucions beneficien el sector agrari i de distribució locals i incrementen l’oferta de productes quilòmetre zero a Mallorca.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Aquí i ara

MÉS per Inca mou peça per encarar la segona meitat de la legislatura i amb la dimissió anunciada del regidor Biel Frontera força una...

Aquí i ara

L'Ajuntament afronta l'entrada de l'any escolar reforçant l'organització del tràfic i el pla de neteja dels centres educatius

Aquí i ara

La regidora Aina Munar diu que el batle Llorenç Perelló "darrerament està més pendent de Marga Prohens que dels alaroners"

Afers i gent

Bombers de Mallorca i efectius de Policia Local i Guàrdia Civil varen participar aquest dimecres en el rescat d’un home de 85 anys que...