Maria Antònia Cladera s’ha dedicat, com a treball final de Màster, a estudiar l’estat dels molins de sa Pobla i fer-ne una avaluació de com es troben actualment.
– D’on vàreu partir per fer l’estudi?
– Vaig cartografiar la localització de cada un dels molins i després els vaig visitar per examinar i registrar l’estat actual de cada un d’ells.
– L’estudi quan al vàreu fer?
– El 2022 i vaig poder comparar les dades amb les del 2002 de Fodesma.
– I què ens trobam amb aquests 20 anys de diferència. Quina és la situació actual del ‘molinar’ pobler?
– En total hi ha identificats 301 molins, vaig corregir la localització d’un d’ells i vaig demanar la catalogació de tres que fins aleshores no es contemplaven. En resum, durant aquests 20 anys podem dir que els molins amb bon estat de conservació no són els mateixos, el nombre d’elements en un estat mitjà decreix i augmenta el nombre de molins en mal estat o fins i tot en estat ruïnós.
– Com ho podríem classificar?
– El 2002 hi havia 8 molins en bon estat i en funcionament. Actualment són 7. Peró on més es nota el deteriorament és si comprovam les dades dels que abans tenien un estat de conservació mitjà, que eren un 64%, mentre que actualment sols és d’un 9%. En estat dolent n’hi havia un 32% i en estat ruïnós eren 4 molins. Aquestes darrers dades ara són del 87% de molins en molt mal estat i, en perill de ruïna n’hi ha 8, és a dir el doble.
– Quins són els que millor es conserven?
– El de can Llaveta, dels germans Joan i Nofre Crespí Serra, és el que està millor restaurat. Van restaurar la torre del molí i tot l’engranatge, a més de la coa que també se’ls va rompre. El d’en Guillem Culé també és un dels restaurats i s’ha de dir que és l’únic de fusta que queda. També hi ha els tres molins dels germans ‘Mossón’ que devers el 2000 col·locaren rodes metàl·liques. El 2014 es va recuperar el mecanisme del molí de Mateu Torrens ‘Serratit’. I el 2015 ja es va restaurar el de can Llaveta, que a causa de la mala qualitat de la fusta, l’any passat es va rompre la coa i la van haver de tornar a fer.
-Són molts els molins destruïts pels temporals?
– El 1928 van caure 26 molins a casua de tempestes i ventades, altres 6 entre 1957 i 58 i dos el 2001, segons dades recollides.
– Els plans d’ajust i restauració dels molins no han fructificat amb aquestes dues dècades?
– Segons dades que he pogut recollir el 1997 la Mancomunitat del Nord engegà un projecte per a la rehabilitació del molinar de la zona, que havia de tenir el suport econòmic de múltiples institucions. Primer es proposava la intervenció de 400 molins de sa Pobla i Muro per generar energia, amb ajuts a la propietat de fins el 75% del cost. Amb el pas del temps el projecte es desinflà igual que les ajudes, sent cada cop més gran la part que havia d’assumir la propietat. En un primer moment a sa Pobla s’havien de recuperar uns 90 molins, que van minvar a 30 i finalment es va fer alguna intervenció a una vintena dins el conjunt de la Mancomunitat Nord. I, a sa Pobla van ser cinc els molins que van tenir alguna intervenció dins aquest pla.
– Bé que han estat un bon reclam turístic els pocs molins restaurats?
– Sí. El 2010 es van dur a terme diverses actuacions de divulgació, exposicions, mapes i localitzacions. L’atractiu turístic i cultural del paisatge incentivà la creació de dos recorreguts; la ruta dels molins de vents aiguaders del Govern i la ruta dels Molins de Vent de l’ajuntament de sa Pobla. Ara el que es veu són moltes torres i engranatges esbucats i, allargant la vista es poden divisar dins la immensitat mitja dotzena de molins amb les aspes i restaurats!
– Després de l’estudi, com veu el futur del molinar pobler?
-Continuen apareixent notícies entorn de la recuperació dels molins i el seu ús per la generació d’energia com el pla Molins Actius d’Alcúdia Tech Mar, que inclouria un centener de molins de la zona nord per produir electricitat. Però tot sembla molt verd i que pot dur el mateix camí que l’anterior iniciativa de la Mancomunitat. I això que crec que tenen un valor patrimonial important i poden tenir un futur rendible que els podria fer reviure! Es fa necessari emprendre mesures per recuperar-los ja!
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió