Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Entrevista

“Els Fons Europeus ens poden servir per tombar hotels i reconvertir aquest turisme”

Entrevista amb Catalina Cladera, presidenta del Consell de Mallorca.

Cladera just acaba d’encarar la primera part de la legislatura, marcada per la pandèmia i  enceta  el darrer tram fixant les bases per a la modernització de l’entitat que presideix i assentant una sèrie de mesures per a fer front a la recuperació económica i circular de l’illa. 

-“Hem obert per no haver de tancar”, digué en relació a la seva aposta per reactivar l’economia i obrir el sector turístic a l’illa. Com ho veu ara, amb els elevats contagis?
-Havíem fet les coses bé durant mesos, amb un  hivern molt dur amb moltes restriccions i s’havia d’obrir el sector per recuperar l’activitat econòmica i els treballadors. La supressió del toc d’alarma, ha fet difícil dur un control de les mesures, que des d’aquí es van voler mantener i la Justícia va tombar. Hauríem d’haver estat més prudents! Ara és feina de tots que poguem acabar oberts i allargant la temporada. És una prioritat econòmica pel sector i per les famílies. Mentre, anírem fent passes per refer la situació i aplicar canvis dins el model turístic.

-Mentre, s’ha volgut culpabilitzar els joves d’aquesta nova ‘onada’?
-Als joves la pandèmia els ha robat un any molt important per la socialització i les ganes d’estar amb gent de la seva edat. Tal volta no es van equilibrar bé aquestes ganes d’ajuntar-se que ha fet que la situación exploti. Per això des de les institucions hem de promoure sortides d’oci sa, com la promoció de concerts controlats, com el que promou el Consell dels 40 Principals, el noviembre.   O altres que puguin dur  a terme els ajuntaments per ofertar-los alternatives per evitar que optin per reunions i fer botallots.

– I pel que fa als botellots i aglomeracions de turistes a Punta Ballena?
-S’han  de tancar literalment aquests espais que criden a un oci i un turisme que res ens aporta. No és el turisme que volem i l’única forma que no el tenguem és fer un decret d’excessos més dur amb més sancions i aplicar-ho des de ja! Particularment ja hem fet arribar al Govern que s’hauria de tombar-ho tot abaix. Tot el carrer de Punta Ballena i les zones que atreuen aquest turisme. El Consell està dispost a ajudar i així ho hem dit al Govern. Pensam que els Fons Europeus, poden ser un bon impuls per encarar definitivament aquest acció. Mentre aquest estiu ja s’haurien de tancar activitats a n’aquella zona. Just devora s’ha celebrat el Mallorca Live, una oferta d’oci ordenada en contrast al desgavell d’aquestes zones calentes amb les que hem d’acabar!

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

-Aquesta és un reclam que fa anys sentim a dir. La nova situació post pandèmia potser el moment de fer la transformació?
-Pot semblar que no, però ara la urgència era refer l’economia i no agreujar la crisi social i económica. La transformació no és fa un any per l’altre i cal el consens amb el sector. Per això pens que els Fons Europeus ens poden servir per tombar hotels i reconvertir aquest turisme.

“El Consell és una administració lenta i arcaica i treballam perque sia més àgil i útil al ciutadà”

– Vostè ha parlat de turisme circular?
-Des de la generació de residus, hem de fer que aquests es transformin en compost que acabi al sector agrícola, impulsant una agricultura cada cop més ecològica i que el pagès també agafi consciència i alhora es posi en valor el seu producte i que aquest sia el que majoritàriament es consumeixi als establiments hotelers de l’illa. Ara tenim els ajuts per fer-ho possible.

-Torna a fer referencia als Fons Europeus? 
– Sí. Espanya disposa de 78 milions d’euros i és necessari activar la maquinària per després de l’estiu presentar projectes. Per això treballam amb els municipis de menys de 20.000 habitants. I des del Consell proposam aquest pla de Mallorca Circular. Cal estar preparats ja que els terminis d’execució seran ràpids.

– Una de les aposta de legislatura era la modernització del Consell . Dos anys després en quin procés està?
-El Consell funciona com un ajuntament, amb un gran pes des de Secretaria i Intervenció, el que fa que s’alenteixi molt la gestió, ja que moltes decissions s’han de dur i aprovar per plenari. És una adminstració lenta i arcaica, per això treballam perquè sia més ágil i útil. La llei de Consells és del 2000, ara se’n tramita una de nova. Des del Govern Central també sabem que hi ha una sensibilització per fer una reforma i que es puguin equiparar els Consells als Cabildos, una situación que arrossegam del temps de na Maria Antònia Munar, que no ho volgué i es regí per la Llei de Règim Local. A més ara s’estan produint jubilacions  a departaments claus com l’advocacia o secretaria i arriba gent amb un altre visió, sense desmereixa la tasca feta. A més al gener el Consell assumirà les competències d’ordenació Turística que ens cedirà el Govern. Això ens permetrà un canvi importante en la gestió i el model turístic que volem per Mallorca. És una competència que ens vendrà dotada de 70 funcionaris i es podràá aplicar el model de turisme sostenible i circular. 

– Una passa per la modernització ha estat l’agilització en el pagament dels ajuts?
-Els canvis als estatuts de la Fundació Mallorca Turisme ens ha permès gestionar i agilitzar la tramitació i concessió dels ajuts. En un termini de 15 dies s’han pogut fer els pagaments. Ha estat un model que ha servit al Consell i també per a gestionar els ajuts de molts ajuntaments. Ha estat un instrument que ens ha permès agilitat i que ha de quedar. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

-Quins sóns els projectes per aquest final de  legislatura?
-Treballar en projectes de sostenibilitat. Com fer noves plantes de compostatge, amb una inversión de 200 milions d’euros a diferents indrets. La primera seria a Santa Margalida, a més de Calvià, Llucmajor, Marratxí i Felanitx. Hem d’acostar la matèria orgánica al territori i així poder dur a terme el projecte d’economia circular. L’any que ve es modificarà el Pla Territorial de Mallorca per fitxar les zones on es podrán instal·lar parcs fotovoltàics. En materia social implamentarem els servei d’atenció domiciliària fins arribar a 36 municipis. I també es faran noves residències a Pòrtol, Palma i Inca, encara que es gestionaran amb un nou model, amb menys ràtios i en grups de convivència de 20 persones amb un servei més personalitzats. 

-La pandèmia ha accentuat les violències de gènere i la problemàtica dels menors?
-Sí. Hem de revisar els protocols i impulsar canvis. Els polítics ens hem d’esperonejar en aquestes matèries

(entrevista realitzada el mes de juliol de 2021 i publicada a Sa Plaça núm 399)

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.
Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Aquí i ara

El Consell de Mallorca hi ha fet una aportació de 195.000 euros a través del pla de subvencions per a obres i actuacions de...

Afers i gent

El Claustre del Convent de Sant Domingo ha acollit la presentació del cicle de concerts Sons de Nit que omplirà de música el municipi...

Sticky Post

Encetam el setembre i arriba als punts de venda habituals i als domicilis dels nostres subscriptors el número 400 de la revista Sa Plaça....

Afers i gent

Mossèn Joan Parets i Serra (santa Maria 1940- Palma 2021 ). Més conegut con un  dels fills de  can Mig del que ell sempre...