Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Entrevista

Soledad Gallardo: “Els sanitaris i gestors aquest any de pandèmia hem picat pedra!”

Entrevista a Soledad Gallardo, gerent de l’Hospital d’Inca des de fa sis anys

Fins ara soc la gerent més longeva de l’Hospital!”, respòn Soledad Gallardo quan quedam per fer un repàs al que ha suposat per aquest centre hospitalari i la comunitat sanitària conviure amb la pandèmia de la Covid 19. Gallardo assumí la gerència de l’Hospital Comarcal d’Inca, fa sis anys i preveu cloure el seu mandat amb les obres d’ampliació del centre acabades i en ple funcionament cap a finals del 2023.

– Com ha estat aquest darrer any i mig de gestió a l’Hospital comarcal?

– Ha estat un dels reptes més importants que mai ens haguèssim plantejat haver d’assumir. El sistema hem de dir que estava preparat, però no per assumir una pandèmia a nivell mundial. Els sanitaris i gestors aquest any hem picat pedra!

– Què ha suposat la pandèmia per un Hospital com el d’Inca?

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

– El fet de ser un hospital petit ha suposat un major impacte. Un hospital gran té més muscul per fer-hi front. Aquí va afectar a tots els serveis, humans i tecnològics. Vam haver de reinventar tots els racons de l’hospital per adaptar-los a la nova situació. Dels 4 llits d’UCI que disposàvem, el març del 2020 els vam triplicar per acollir-ne 12 . Per això vam haver d’ocupar i adaptar altres espais, com cirurgia major ambulatòria, per cedir espai a l’UCI. 10 llits eren per  Covid i 2 per a altres. 

– Va ser suficient aquesta divisió?

– Sí, perquè als inicis hem de pensar que la majoria de població estava quieta a casa i va baixar molt el risc d’accidents, laborals, de trànsit i altres. El problema el tenim ara, que per un costat ja hem tornat a la normalitat, amb molta més població flotant a l’estiu i al mateix temps continuam vivint amb la pandèmia. Ara vivim una doble realitat la de sempre i la de la covid.  

– Disposar de més llits a l’UCI vol dir més personal. Com s’ho van fer?

– Tots els metges i cirurgians es van desviar cap a medicina interna i reanimació. Igual que els infermers  de quiròfan es van destinar als equips d’intensius, i el mateix passà amb els anestesistes. Tot l’hospital va passar a cuidar els malalts de covid. Es va fer un esforç molt gran. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

– I amb noves contractacions?

-Sí, la plantilla es va ampliar en uns 130 sanitaris que molts encara hi són i hem pogut mantenir els torns de vacances i descans dels treballadors que també ho necessiten. La contractació mèdica fou més difícil. Ens els rifàvem!

– Tot plegat ha suposat una elevada despesa o inversió?

– En recursos humans el 2015, quan jo vaig assumir la gerència hi vam destinar 35 milions d’euros, el 2019 han estat 49 milions.  Hem fet un esforç anual per millorar les retribucions laborals i dotar l’hospital de més personal. 

-Aquest darrer any el pressupost sí que es deu haver disparat?

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

– El 2019 va ser de 76 milions, passant el 2020 a 80 i per enguany es preveu sia de 87 milions d’euros. L’any vinent es tornaria a normalitzar amb la tendència del 2019. Hem de tenir present que des d’enguany fins el 2023 els comptes de l’Hospital contemplen els 8 milions de les obres d’ampliació. Aquestes suposaran ampliar l’UCI amb 7 llits més, i millorar urgències que ara és un passadis que no garanteix el confort i atenció dels pacients i el treball dels professionals. A més de disposar d’un espai per a rehabilitació, el doble del d’ abans. 

– Quins altres canvis ha duit la covid?

– A urgències vam haver de traçar dos circuits, per destriar els pacients que arribaven amb problemes respiratoris. Això va suposar disposar de més espai per fer el doble circuit i el vam retirar a l’àrea de rehabilitació que estava al costat de les Urgències i que fou traslladada fora de l’hospital, mitjançant un contracte amb l’hospital Sant Joan de Déu. Aquesta separació de circuits quedarà consolidada. Primer amb unes obres provisionals amb mòduls prefabricats i finalment amb les obres d’ampliació de l’hospital que es duen a terme. 

– La pandèmia ha disparat les llistes d’espera i ha paralitzat altres serveis?

– És clar, l’impacte ha estat gros en malalts en llista d’espera. Però intentam recuperar-ho. Entre onada i onada intensificam l’activitat quirúrgica. Ara tot d’una que baixin les hospitalitzacions l’equip té ordre d’operar matí, capvespre i vespre si fa falta! Així i tot he de dir que l’hospital té una mitjana de llista d’espera molt aceptable de 72 dies. Ara hi ha 39 pacients que esperen des de fa 180 dies, per això volem recuperar l’activitat tot d’una ens sigui possible. Altres serveis com el cribatge de Colon del doctor Reyes es va reduir, però no es va aturar i ara s’amplia a la resta d’hospitals de la comunitat. També en temps de covid l’hospital, que és un centre docent, ha acollit els primers residents-futurs metges i infermers- que van començar la seva carrera amb una experiència que els posà a prova.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Aquí i ara

El Consell de Mallorca hi ha fet una aportació de 195.000 euros a través del pla de subvencions per a obres i actuacions de...

Afers i gent

Mossèn Joan Parets i Serra (santa Maria 1940- Palma 2021 ). Més conegut con un  dels fills de  can Mig del que ell sempre...

Afers i gent

El Claustre del Convent de Sant Domingo ha acollit la presentació del cicle de concerts Sons de Nit que omplirà de música el municipi...

Sticky Post

Encetam el setembre i arriba als punts de venda habituals i als domicilis dels nostres subscriptors el número 400 de la revista Sa Plaça....