Afers i gent

Darrers dies per assaborir un bullit d’ossos de porc, greixera o coques amb tallades

Les coques amb tallades són un dels pastissos amb més demanda aquests dies, com les de Can Delante d'Inca.

Ja hem passat el Dijous Llarder i el Diumenge de Carnaval, però encara resten  ‘Darrers Dies’ per a gaudir de la gastronomia de temporada, tot seguint els rituals festius. Cada festa té el seu plat i ara és temps de coques amb tallades,  bollits d’ossos de porc i de greixera, també de la careta del porc. Dies previs a l’època Quaresmal i d’abstinència. Avui en dia, malgrat aquesta abstinència ja no es faci, o s’hagi deslligat del món i les creences religioses, els aspectes gastronòmics que l’envolten encara perduren. 

L’abstinència de menjar carn per la Quaresma obligava a esgotar tot allò que quedava dins el rebost de les matances hivernenques. Eren dies de fer els darrers bullits d’ossos de porc. Aquests es guardaven salats dins alfàbies. Eren dessalats i bullits, acompanyats de col, patata i en molts de casos de moniatos, i si restava qualque botifarró també se li posava. 

La greixera de porc també és un altre dels plats d’aquests darrers dies. Aquesta es fa amb la careta del porc, les orelles i la llengua. Tot ben bollit i trossetjat petit. Trempat i amb molts d’ous rebatuts per fer-ho lligar tot. Un poc de julivert i moraduix per aromatitzar-ho tot i al forn dins una greixonera de test. És un plat que tant es pot menjar fred com calent, amb pa o coca. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

Amb el saïm es feien les coques dels darrers dies. Coques de patata decorades amb tallades de sobrassada i botifarró. Tot plegat un plaer culinari i festiu, de sabors, colors i textures, que donaven calor i alegria a la taula, abans del primer dijuni el Dimecres de Cendra. El bacallà, els espàrrecs i els pèsols, donen pas a la temporada primaveral.

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Cancel·la les respostes

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'

Calendari Mallorquí

El 'parenòstic' començarà a distribuir-se aquestes setmanes als punts de venda habituals

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser

Aparador

Gabriel Bibiloni Si per Nadal fan festa els Nadals, per Pasqua haurien de fer-ne els Pasquals (Pasqual vol dir ‘nascut per Pasqua’), però com...

Afers i gent

Enguany fa 30 anys que l’apotecari pobler Antoni Torrens va portar per primera vegada el Sant Antoni de Sa Pobla al barri de Gràcia, el darrer...

Tots els drets reservats © 2025 Sa Plaça

Exit mobile version