Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Calendari Mallorquí

El Calendari Mallorquí torna per ‘parenosticar’ el 2022

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

El diccionari Moll ens parla de l’origen de la paraula  ‘parenòstic’ o ‘parenòstric’ com la deformació vulgar de l’expressió pronòstic per contaminació de parenostre. O sigui, que pronosticar el temps i els fets de l’any vinent amb categoria de parenostro és la funció d’aquestes publicacions tradicionals d’aquestes dates que ens anuncien l’any que vendrà. Inforaiguer S.C. -editora de Sa Plaça– torna a ser fidel a la cita i aquest mes presentarà el Calendari Mallorquí de 2022.

És el dissetè any que surt al carrer aquesta revista especial que ens avança l’any amb el santoral, les efemèrides destacades, festes tradicionals i noves, i el calendari biodinàmic i de tasques agrícoles.

L’edició de 2022 compta amb les col·laboracions d’articles de Jaume Rosselló i Mateu Morro. A més de l’anàlisi de l’any meteorològic d’Enrique Rodríguez i les dades dels companys de balearsmeteo. Informació de l’any agrícola a la comarca de Manacor i dotze receptes pobleres que ens explica i il·lustra Margalida Socies

El tema del mes que ens serveix de fil conductor serà enguany l’Any Costa, en ocasió del centenari del naixement del literat pollencí Miquel Costa i Llobera (1854-1922). Trobareu una dotzena d’episodis de la vida i obra de l’escriptor amb moltes curiositats i anàlisis diversos, elaborat per Aina Vives.

Com sempre, les planes del Calendari Mallorquí estaran farcides del costumari i creences de cada estació de l’any, el calendari de fires, festes i pancaritats, i les observacions astronòmiques.

Una cita ineludible amb la terra que podreu adquirir a partir del 26 de novembre als punts de venda habituals i que rebran a casa els subscriptors de la revista Sa Plaça.  

Calendari amb història

Fou l’any 2005 quan Inforaiguer decidí editar el Calendari del 2006 com un compendi de les informacions del temps i de les tasques agrícoles que anaven treient a la revista Sa Plaça. Aquell primer almanac comptà amb la saviesa de Biel Frontera, un homenot de la cultura popular mallorquina que redactà una contarella per cada mes de l’any. La primera portada estrenà una il·lustració -que encara conservam- extreta del Calendari Mallorquí editat l’any 1936 per l’Associació per la Cultura de Mallorca. En les següents edicions també hem comptat amb col·laboracions com les de Bartomeu Mestre ‘Balutxo’, Andreu Manresa, Josep Lluís Pol, Climent Picornell, Miquel Grimalt, Francesc Mauri, o la cuinera Caterina Gelabert, a més d’artistes,entre molta altra gent que ha fet possible l’edició d’aquest producte editorial únic.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Publicitat

Potser també t'interessarà

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser