Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Moscari s’omple de Neules d’en Macià

Macià Tugores és un veïnat de Moscari, que des de fa sis anys decora l’església de Santa Anna amb neules de paper, que realitza al llarg de tot l’any. Enguany més de 500 neules decoren el temple. “No n’hi ha cap de repetida i cada any són totes noves”, assegura Macià. “A més, estan totes numerades per no embullar-me”. Amb aquesta iniciativa, ara fa cinc anys va sorgir la trobada d’amics de les neules, que es reuneixen cada mes de desembre a Moscari. Hi ha neules amb temàtica religiosa, com verges i betlems, d’altres de nadalenques, amb motius com campanes i flors, i d’altres que en Macià anomena artístiques, amb formes geomètriques i mandales. Tot i la varietat, la primera neula de l’entrada és l’escut de Moscari, així com altres amb imatges del poble: Santa Anna, la plaça o altres indrets del llogaret. 

Macià assegura que són el seu passatemps i que no li suposen cap feina, tot i que està entre hora i mitja i tres hores per tallar cada neula, sense contar el temps d’elegir el motiu i plasmar-lo sobre el paper.

A més, des de fa uns anys també organitza l’exposició de neules al Casal Municipal. L’any passat la col·lecció va girar al voltant dels escuts, esglésies i monestirs de la part forana de Mallorca, i enguany el tema elegit han estat les rondalles mallorquines. “Amb aquesta exposició volia fer un homenatge als cinc il·lustradors de les rondalles”. Les més de 400 neules de la mostra estan classificades segons els toms de les rondalles, que Macià ha col·locat a la sala perquè el públic pugui consultar-los mentre visita l’exposició. “Ha estat un repte”, assegura el moscarienc “perquè als llibres els dibuixos són molt petits, i els he hagut d’ampliar i simplificar per poder convertir-los en neules”. La mosta es podrà visitar fins el dos de febrer, dia de la candelera. 

                  Ara Macià ja prepara les neules del pròxim Nadal. “Per any nou ja començo les neules del pròxim any”, i assegura que per l’any vinent li agradaria fer totes les esglésies i parròquies de Palma. 

Carme Contestí
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'