Pagesia

La cooperativa de Pollença creix invertint 1,2 milions d’euros

Presenten el nou projecte que els permetrà comercialitzar me i embotits

La visita del ministre d’Agricultura, Luís Planas a les instal·lacions de la Cooperativa Pagesa de Pollença va ser l’excusa per a presentar el nou projecte que durà endavant l’entitat agrícola. Aquesta ja fou pionera el 2013 amb la construcció de l’engreixador de mens. “Unes instal·lacions-explica el president de l’entitat Martí Solivellesque han permès als pagesos pollencins treure cada any al mercat 10.200 mens, el que suposa entre un 8 i un 10% de la producció de l’illa”. 

Ara, “un cop la cooperativa ja està lliure de deutes d’aquella inversió i de la construcció de les noves instal·lacions– explica Solivelles- es vol donar una passa més”. Aquesta està encaminada a la comercialització del producte directament. En concret,  “la venda de me produït nostre i també la venda d’embotits derivats del porc. Pollença sempre ha tengut molts bons referents de la matança i ara no hi ha cap empresa que s’hi dediqui. Mentre a la cooperativa hi ha joves pagesos que es dediquen a engreixar porcs i estan disposts a tirar endavant l’elaboració dels embotits tradicionals”. 

Aquesta aposta per la rendibilitat dels productes que surten dels pagesos associaciats a la Cooperativa de Pollença, amb uns 300 socis, és el que els ha abocat a presentar un projecte de creixement de les instal·lacions amb una inversió d’1,2 milions d’euros. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

La Cooperativa disposa d’uns terrenys al costat de la nau situada a la carretera del Port de Pollença. En aquests terrenys és on es durà a terme la construcció d’una nau d’uns 1000 metres quadrats, habilitada per la venda de mens trossejats a quarts o la meitat. A més de la venda d’embotits de la matança del porc i saïm. “No volem fer la  competència a cap carnisseria, però sí volem poder vendre els nostres productes de primera qualitat, fets i criats al poble directament al consumidor”, matisa Solivelles.

Així les noves instal·lacions acolliran sales d’esquartarament, càmeres de conservació i secat i un espai per a la venda. En total parlen d’una inversió d’un milió doscents mil euros. Aquesta serà sufragada amb fons propis de la cooperativa, amb ajudes de la UE i la resta mitjançant un préstec. 

Martí Solivelles explica el perquè d’aquest nou impuls que afronta la Cooperativa Pagesa. “Ara la Cooperativa està en un punt àlgid i s’ha de mantenir. Entenem que el dilema pagesia i sostenibilitat és viable. I, a més hi ha una sèrie de joves pagesos que elaboren formatges, sobrassada i altres, que cal donar-los un impuls perquè es pugui dur a terme el relleu generacional”. Amb tot plegat, Solivelles va més enllà i assegura que l’elaboració i venda de productes de la matança facilitarà la recuperació d’engreix de porcs i el cultiu de figueres per la seva alimentació, “hem de fer coses diferenciades si li volem donar un valor i rendibilitat”. També aposta per  recuperar l’elaboració de sobrassada de cabra que es feia a la Serra. “Hem de donar una sortida a les cabres, que són un greu problema”. 

La necessitat de reconvertir-se i modernitzar-se aboca el president de la Cooperativa a reclamar a les adminsitracions la posada en funcionament “d’un escorxador mòbil com hi ha a Galícia o Catalunya. No és de rebut tenir dos escorxadors tancats-Inca i Manacor-, i haver d’anar a Felanitx o Palma per sacrificar els animals. Aquests ja no tenen res de quilòmetre zero!” .

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Cancel·la les respostes

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'

Calendari Mallorquí

El 'parenòstic' començarà a distribuir-se aquestes setmanes als punts de venda habituals

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser

Aparador

Gabriel Bibiloni Si per Nadal fan festa els Nadals, per Pasqua haurien de fer-ne els Pasquals (Pasqual vol dir ‘nascut per Pasqua’), però com...

Afers i gent

Enguany fa 30 anys que l’apotecari pobler Antoni Torrens va portar per primera vegada el Sant Antoni de Sa Pobla al barri de Gràcia, el darrer...

Tots els drets reservats © 2025 Sa Plaça

Exit mobile version