Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Antoni Janer Torrens: “Els anuncis de Damm i els smart phones han acabat de rebentar el paradís”

Antoni Janer Torrens ha publicat el seu darrer llibre titulat “La desfeta del paradís”, una crònica sociològica del boom turístic a les Balears, un recull de 85 reportatges, que van néixer al 2018, arran de les pintades que van aparèixer a Palma de “Tourists go home”. En el mateix any Tot Inclòs va publicar el primer documental sobre els danys i les conseqüències del turisme a les Illes. “A partir d’aquí,” explica l’autor “vaig començar una sèrie de reportatges a l’Ara Balears on explicava l’evolució del turisme. La idea era fer deu reportatges però me’n vaig adonar que el tema donava per més”. 

Janer assegura que el turisme ha estat la sotragada més grossa que ha viscut la nostra societat en el darrer segle. “En setanta anys la població s’ha triplicat a les Balears, i a Eivissa s’ha quintuplicat” assenyala, “Ha estat un impacte social, paisatgístic i demogràfic molt fort”. 

L’investigador inquer Joan Buades va obrir-li el camí, amb temes com l’activitat hotelera dels mallorquins al Carib, on es va traslladar el mateix model d’espoli. “En Joan me va dir que el turisme va ser la salvació al franquisme”, explica l’autor. “En aquell moment no hi havia cap control, i la cosa va créixer de forma desbocada i Mallorca es converteix amb la terra promesa”. Però Janer adverteix que darrere tot això hi va haver una cara oculta que ha conegut gràcies a les figures dels capellans obrers, com Francesc Obrador Jaume Santandreu, que van ajudar a molts peninsulars que vivien a espais insalubres dins els mateixos hotels. “Aquesta realitat no surt als relats oficials”. 

Estam vivint en una distòpia com la de la novel·la de Llorenç Villalonga, Andrea Víctrix, que al 72 va preveure que al 2050 Mallorca seria un parc temàtic on els seus habitants es dedicarien a fer feliços els 

turistes, però això ha passat més aviat del que Villalonga va pensar, perquè ja no vivim del turisme, ara malvivim” critica Janer. 

Els anuncis d’Estrella Damm i els smart phones han acabat de rebentar el paradís”, assegura Antoni Janer “Abans els mallorquins eren els únics que anàvem a les cales verges, però ara hi ha tres hores de cua per arribar al Caló des Moro. D’aquesta forma, fa 100 anys Mallorca va apostar pel turisme com una eina de modernitat, però ha acabat sent carn de canó del turbocapitalisme, desatenent un teixit industrial que a les hores era important”. 

Tot i aquest relat tràgic, Janer combina la crònica amb anècdotes més simpàtiques “A Mallorca va néixer el bufet lliure, igual que les vacances de l’imserso, amb la intenció d’acabar amb l’atur durant la temporada baixa als anys 80. O l’arquitecte Josep Ferragut, que va ser el primer en criticar el boom turístic i va aparèixer mort en estranyes circumstàncies”.

El llibre ha tingut molt bona rebuda i l’autor explica que durant les presentacions, que s’han fer ja a pobles com Sa Pobla, Alcúdia o Sineu, el públic ha interactuat, aportant anècdotes i testimonis directes “Al cap i a la fi tots hem estat engolits per aquest sistema”. 

Carme Contestí
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'