Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

“He intentat una sonoritat que ens traslladi al temps de la Germania”

Entrevista a Antoni Mairata, compositor de Campanet que estrena una obra sobre la Germania

Entrevista a Antoni Mairata, compositor de Campanet que estrena una obra sobre la Germania

Joan Pons

Com neix la idea d’escriure aquesta obra musical dedicada a les Germanies?

La idea original va ser de n’Andreu Julià, director de la Banda d’Algaida i Petra. Fa uns cinc anys el vaig conèixer i vaig treballar amb ell i dos directors més en un projecte musical sobre Ramón Llull, al qual hi participava en Toni Gomila com a narrador. L’any passat n’Andreu es va posar en contacte amb mi i em va fer la proposta d’escriure aquesta obra.

– Què pretén ser aquesta obra?

– Per una part pretén relatar el que va ser i com es va desenvolupar la Germania de Mallorca, tot gràcies a l’assessorament històric que ha aportat Bartomeu Mestre i que na Maribel Servera ha plasmat en dècimes, les quals seran cantades per na Marian Lush i recitades per Rodo Gener. D’altra banda, des del punt de vista musical, intent que l’espectador viatgi enrere en el temps i s’endinsi dins la història que es relata. La música descriu tots els fets i pretén despertar tot un seguit d’emocions al llarg de l’obra.

“Originalment havia d’escriure  per a un grup de càmera, però la cosa va anar escalant fins que la Simfònica en va assumir l’encàrrec”

– La estrena corr a càrrec de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. Per què ella i no un altra?

– Originalment, havia d’escriure l’obra per a grup de cambra. Després es va anar comentant la idea de fer una estrena al Teatre Principal i la cosa va anar escalant fins que la Simfònica es va interessar per l’obra i en va assumir l’encàrrec.

–On serà aquesta estrena?

–L’estrena serà al Teatre Principal de Palma, el proper dia 27 de gener. També es faran una sèrie de funcions escolars al mateix lloc, tot dirigit per Bernat Quetglas.

– Les teves composicions arriben més enfora de Mallorca. Com es que te fan aquests encàrrecs?

– Haver viscut a Madrid i a Los Àngeles m’ha permès fer contactes directes amb persones arreu del món. I llavors d’aquests contactes poden sorgir col·laboracions, encàrrecs, etc. S’ha de dir que l’internet i les xarxes socials també ajuden a mantenir-los actius.

– Fins ara quina és l’obra que t’ha fet més il·lusió compondré?

– És difícil de dir, però tal vegada em quedaria amb la Simfonia La Serra de Tramuntana, ja que va ser la primera obra orquestral de gran format que es va estrenar i que vaig poder escoltar en directe. En el seu moment va ser un projecte que em va fer moltíssima il·lusió.  

– Acabes de compondre aquesta obra. Com creus que s’ha commemorat a Mallorca aquesta fita històrica?

– Crec que ha tengut bastant de ressò i suport institucional, i estic molt content d’haver fet una aportació dins l’àmbit musical.

– Amb quins elements t’has basat per  compondré l’obra?

– Al llarg de l’obra he intentat aconseguir una sonoritat que ens traslladi als temps de la Germania. També hi trobarem elements característics de la música tradicional de l’illa, com el tamborino i el flabiol, que per motius tècnics serà interpretat per un flautí. L’obra inclou moments molt dramàtics i de molta força, i també d’altres més lírics i esperançadors. Tot dissenyat per a comunicar amb el públic d’una manera clara i efectiva.

– Com està Mallorca musicalment?

–Sincerament, estic admirat de com, malgrat totes les inconveniències i problemes que ha causat la pandèmia, la vida musical de l’illa ha seguit endavant i no s’ha vist tan afectada com m’hauria pensat.

– En vistes al futur, quins són els teus projectes?

– Ara mateix estic treballant en la tercera entrega de la saga d’animació Tadeo Jones com a compositor addicional i orquestrador, també als Looney Tunes i a un curtmetratge d’Star Wars. Enguany també s’estrenaran altres produccions en les quals he treballat darrerament com Las Niñas de Cristal (Netflix) i Un Gallo Congelado (Mèxic).

Els inicis en Re en quarta

Bernat Quetglas, que dirigirà la simfònica al Principal de Ciutat té un relació llarga amb el compositor Antoni Mairata, ja que juntament amb Mateu Fullana i Miquel Mas formaren el quartet de corda Re en Quarta en la seva adolescència, registrant diverses actuacions amb molt bona acollida. SA PLAÇA els publicà l’ any 2009 un disc de composicions pròpies dels dos músics titulat ‘Colage’, amb una portada de l’artista pobler Ferran Pizà

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'