El compte de Salomó és el sistema per pronosticar el temps més arrelat al món pagès. Dur el compte de Salomó és observar els moviments dels astres per endevinar allò que ha de succeir (Vilafranca). Les observacions comencen el dia 13 de desembre (Santa Llúcia) i acaben el dissabte de Nadal. El dia de Nadal es descansa, perquè segons la creença popular aquest dia els signes estan tapats, i es torna començar a la segona festa de Nadal fins el dissabte dels Reis. Els 24 dies que fan en total s’ha d’observar el temps que fa nit i dia.
Un dels dies que es tenia molt en compte era el dia de Sant Tomàs (dia 20), que segons aquesta predicció popular correspon als mes de setembre, quan es sequen les figues, ja que si plovia aquest dia el temps de secar les figues era plujós.
Si els indiots que duen a vendre a la fira de Sant Tomàs arribaven amb els peus banyats era mal any per secar les figues (Porreres).
Alguns pobles utilitzen la meitat d’aquest calendari i l’anomenen de Santa Llúcia. Existeix la creença que els 12 dies que passen entre Santa Llúcia i Nadal representen els 12 mesos de l’any i, que el temps atmosfèric que domina cada un d’aquests dies denota el temps que ha de fer en el seu mes respectiu (Llucmajor).
Dies d’encoure
Són els 12 dies anteriors a Nadal i els 12 següents, tots considerats com a norma d’observació per apredir el temps que farà durant l’hivern. És el mateix sistema que el compte de Salomó, una variant d’aquest calendari coneguda a la comarca de Manacor i Petra que amb aquest nom s’atribuïa a un personatge de malnom Coure. Era un pagès que pronosticava el temps i se servia dels 12 primers dies de febrer. Posteriorment es va canviar i començava el dia 30 de novembre (Sant Andreu) fins dia 11 de desembre.
Pronòstics populars
A més del pas del temps amb els rellotges, l’home ha intentat predir-lo mitjançat els planetes i els mateixos fenòmens atmosfèrics, les pròpies ferides i dies assenyalats.
L’observació de la climatologia era un indici també. El ‘capell’ que es posa sobre muntanyes i puigs, així com l’aparició de l’arc de Sant Martí, poden ser signes de pluja. També s’observa la Lluna i els estels. Quan la Lluna fa rotle, és signe de canvi de temps. Però també s’ha desenvolupat una predicció simpàtica en la cultura popular com es pot veure a continuació.
Ses Cabanelles
Són els 3 primers dies d’agost. Si aquests tres dies el dematí hi havia rosada, no faltava pluja de tot l’any. Si no n’hi havia el primer, no plovia primerenc. Si no n’hi havia el tercer, plovia primerenc i no tardà.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió