Alcúdia va acollir el passat 4 de març la trobada de Gegants en el marc de la Diada de les Illes Balears i del 40 aniversari de l’Estatut d’Autonomia. Per aquesta ocasió, i per primera vegada, es van ajuntar 19 colles de gegants de les tres illes, amb 4 colles provinents de Menorca (la Colla de Sant Lluís, Llucmaçanes, Alaior, Colla de Gegants i Graellers des Castell) i una d’Eivissa (la companyia de teatre “Theater of the Ancients”).
Aprofitant l’ocasió, la colla d’Alcúdia va presentar els seus dos nous gegants: en Martí i na Carme, que van tenir molt bona rebuda entre el públic aspectant.
Guillem Francesc Ramis, el president de la colla alcudienca, explica que la curolla de crear dos nous gegants va sorgir durant la pandèmia, quan degut a les restriccions van decidir posar en marxa el projecte, en col·laboració amb l’Ajuntament. “Aquests gegants són una reinterpretació dels que hi havia a Alcúdia a mitjans de segle XX”, explica Ramis.
A partir de fonts gràfiques i testimonis orals la colla ha redissenyat els dos gegants. “No són exactament iguals, hem volgut recuperar l’essència dels antics i fer-ne una reinterpretació perquè ara hi ha tècniques escultòriques i de costura més innovadores”. Els gegants han estat creats al taller del menorquí Victor Pons, mentre que de la indumentària se n’ha encarregat Joan Viver. “Vam decidir no fer una reproducció exacta perquè aquells gegants eren d’una època franquista, i també volíem que els nous anessin en consonància amb l’amo en Jaume i madò Aina”, afirma el president de la colla.
Els darrers documents en els que apareixen els gegants originals són unes fotografies de 1969 i, degut al seu mal estat, es van cremar com a ninots d’un fogueró de Sant Antoni als anys 70.
“Aquests gegants sortiran ocasionalment”, declara Guillem, “una de les sortides que ens fa especial il·lusió recuperar és la del dia de Sant Jaume, quan aquests gegants acompanyaven la banda de música i les autoritats a l’ofici. Aquest dia els gegants guardaven el portal de la Sala”.
Els han batiat amb els noms de Martí, per la cova de Sant Martí, un lloc molt estimat pels alcudiencs en relació amb el culte del Sant Crist, i Carme, per la mare de Déu del Carme, patrona dels mariners. “De fet, en Martí porta una indumentària marinera”, afegeix Ramis.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió