Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aquí i ara

Temporada turística 2022: com si no hi hagués un demà

Els batles fa setmanes que pressionen per accelerar les autoritzacions de Costes, els ‘xiringuitos’ es victimitzen i preguen que es faci ulls grossos a les irregularitats, l’empresariat prepara el terreny lamentant la falta de personal qualificat i els lloguers a preus desorbitats. Tots els preparatius de l’estiu 2022 traslladen certa desesperació per treure el suc d’una temporada que s’anuncia amb bones perspectives.

Els batles fa setmanes que pressionen per accelerar les autoritzacions de Costes, els ‘xiringuitos’ es victimitzen i preguen que es faci ulls grossos a les irregularitats, l’empresariat prepara el terreny lamentant la falta de personal qualificat i els lloguers a preus desorbitats. Tots els preparatius de l’estiu 2022 traslladen certa desesperació per treure el suc d’una temporada que s’anuncia amb bones perspectives.

El núvol gris dels anys de la pandèmia semblen haver-se desplaçat i les primeres clarianes han coincidit amb la primavera de preparatius de la temporada turística que ja s’anuncia com la primera amb certa normalitat d’ençà del 2019. El que és cert és  que, ja sigui perquè fins passat Nadal no es va poder tenir certa seguretat de que viuríem un estiu ‘normal’, o perquè la ferida econòmica d’aquests darrers anys exigeix posar en marxa la màquina dels ingressos, però la realitat és que els darrers tres mesos assistim a una carrera desenfrenada per accelerar els preparatius de la temporada. Ningú vol badar a l’hora d’estar a primera línia del repartiment del pastís. I tothom vol assegurar-se que el seu bocí de tortada sigui més gros que mai.

Els ajuntaments es varen començar a remoure els primers. La seva tallada del pastís correspon -en la majoria de casos- a la de la concessió dels serveis de platja, és a dir para-sols, hamaques, neteja, socorristes i terrasses o ‘xiringuitos’. I per treure aquestes licitacions necessiten l’autorització de Costes i l’emissió d’informes previs per part de Medi Ambient del Govern. Batles com Joan Monjo, de Santa Margalida, denunciaren que els retards d’altres administracions suposaven unes conseqüències negatives per ells, ja que per abril les platges no tendrien hamaques ni para-sols. 

Sembla que ningú vol badar a l’hora d’estar a primera línia del repartiment del pastís i tothom vol assegurar-se que el seu bocí de tortada sigui més gros que mai

Aquestes setmanes, poc a poc, han anat arribant les comunicacions de Costes i els ajuntaments han engegat la maquinària administrativa per ingressar alguna cosa i donar serveis. Miquel Porquer, batle de Muro, diu amb orgull que ells ho tenen tot licitat i, a més, subratlla que “els socorristes de Platja de Muro són els que tenen les millors condicions i són els més ben pagats de Mallorca”. La regidora de Turisme de Pollença, Maria Buades, també envia un missatge de tranquil·litat: “Tot està operatiu, hem fet la 

feina i únicament queden per licitar algunes terrasses noves de bars al passeig Londres i Anglada Camarassa, que ja és a punt de concedir-se”. El servei d’hamaques i para-sols segueix essent gestionat per l’associació de veïns del Port de Pollença. 

A Alcúdia la gestió de les platges presenta particularitats amb la resta de municipis costaners de la contrada, i Domingo Bonnín, regidor de Medi Ambient i futur batle, ho confirma. I és que els serveis de neteja, hamaques i para-sols es cobreixen amb l’empresa municipal EMSA amb personal propi. “Tenim aquest avantatge -diu Bonnín- i els retrassos de Costes no ens afecten de la mateixa manera que altres indrets”. La campanya d’estiu a Alcúdia suposa la contractació per part de l’Ajuntament de més de 70 persones per cobrir aquests serveis. “El servei de socorrisme segueix amb la mateixa empresa de l’any passat i les autoritzacions de Costes en el nostre cas afecta a les atraccions nàutiques i els ‘xiringuitos’, que és cert que enguany tot s’ha retrassat molt. Ens va arribar els darrers dies d’abril”, afegeix el regidor alcudienc.

L’hora de fer negoci

Una vegada els ajuntaments han complert amb els serveis de platja arriba el torn de fer negoci per part dels establiments. Juana Serra, gerent de l’associació hotelera de Platja de Muro, apunta que enguany no tenen cap queixa del servei d’hamaques i para-sols, “a diferència de l’any passat”, però que segueixen reclamant solucions a problemes com el dels moscards, la manca d’arena a platges o els abocaments pel mal funcionament de la depuradora.

Comerciants de l’avinguda Pere Mas i Reus d’Alcúdia afirmen a l’hora d’analitzar l’inici de temporada que abans eren el carrer del Dòlar “però ara som el carrer del Dolor”, i lamenten la degradació de la zona. Asseguren que Alcúdia s’ha dinamitzat a altres zones, però que l’entorn de l’hotel Bellevue no aixeca cap i no es fa res. 

Aquests mesos també s’ha parlat de les condicions laborals del personal contractat i de si hi hauria falta de personal. José García-Relucio, secretari general de la federació de Serveis d’UGT, fa referència a que els arriba que s’estan donant molts casos d’acords entre treballadors i empresari per incomplir l’horari per poder cobrar més extres, o que sacrifiquen un dels seus dies lliures. “Venim de dos anys molt dolents i el treballador vol guanyar doblers, però això ho trobam sobretot a la restauració i a negocis que no han fet les coses amb previsió”. Reconeix que molta gent ha abandonat el sector perquè valoren “més qualitat i més dies lliures”, però recalca que l’hosteleria de Balears té per conveni el millor salari d’Espanya. 

Carmen Castro, de CCOO,  apunta que és curiós que empresaris diguin que no troben personal, però les llistes de l’atur estiguin plenes. També destaca que no tothom pot sacrificar horari per més ingressos extres, hi ha col·lectius com el de les ‘Kelis’, que no accepten acords de més càrrega de feina a canvi de més doblers: “Elles no tenen més forces, el que volen són els dies lliures que els pertoquen”.

Can Picafort posa para-sols provisionals per esquivar el retard de Costes 

El batle de Santa Margalida, Joan Monjo, no volia que després de dos anys d’incertesa, arribàs un estiu de normalitat i no poguessin tenir els serveis de platges a Can Picafort i Son Serra sense cobrir. A la vista que els retards administratius provocarien un bloqueig en les licitacions, posà fil a l’agulla per idear una solució provisional. “Com que l’Ajuntament té la concessió, teníem dos camins -diu el batle-, o donàvem un servei municipal contractant nosaltres el personal i gestionant els ingressos, o, el que hem fet: un contracte amb l’empresa que ho va fer el darrer any. Fins el mes de juny, que ja tendrem la licitació definitiva, a Can Picafort i Son Bauló posarem de manera provisional para-sols no fixos i moltes menys hamaques de les que se solen posar”. Tampoc s’instal·laran els ‘xiringuitos’ fins el juny. 

Bartomeu Noguera
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'