Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Els ajuntaments no van d’externs a les piscines municipals

Formentor o l’aparcament d’Alcanada no són els únics espais de Mallorca que tanquen les portes als visitants penjant el cartell de ‘complet’ per evitar aglomeracions problemàtiques. Si giram l’ullada a l’interior també trobam que els ajuntaments tenen geloses les piscines municipals. Un repàs als preus que posen demostra que, en general, els no residents no són gaire benvinguts.

Els preus que els ciutadans han de pagar pels serveis municipals ve donat per les taxes que estableix l’equip de govern, dona el vistiplau (o no) secretaria-intervenció, i van a sessió plenària. Ja és sabut que anant al fons de la qüestió, els serveis públics que ofereix un ajuntament no poden tenir distintes tarifes si s’és resident o no al municipi, però en el cas de les piscines trobam que es considera ‘tema d’estat’ a molts pobles, i per evitar que els externs “venguin a nedar a la nostra piscina” des de fa anys es fixen preus més econòmics o directament gratuït pels empadronats, i més cars pels no residents. El més curiós és que durant la darrera dècada, que en molts aspectes l’Administració és més estricte i sembla que hi ha major control, les modificacions que s’han anat fent d’aquestes taxes ha estat precisament per incrementar aquesta diferència de preus. A Marratxí, un informe de secretaria ja advertí l’any passat que segons la Llei 17/2009 sobre el lliure accés a les activitats de serveis les tarifes diferenciades no respecten els principis d’igualtat.

I no és que no siguin conscients, regidors i funcionaris, de la juguesca que fan perquè els empadronats tenguin uns capficos més plàcids. Basta fer una ronda de cridades per batles, regidors, i bars de piscina per adonar-se’n que s’evita donar els preus clars, s’excusen en què no poden informar, o directament et donen la informació, però a continuació afegeixen que “d’això no en faceu massa propaganda”. 

En el què coincideixen responsables municipals de moltes piscines que fa uns anys tengueren problemes d’aglomeracions, és que amb la pujada de les taxes pels no residents s’ha aconseguit aturar aquest efecte crida. El batle de Consell, Andreu Isern, explica que ells han optat per posar 5€ si es vol entrar un dia, i fer abonaments familiars per tot l’estiu a un preu de 30€. Uns carnets fets per residents, clar. A Alaró es fa el mateix, amb abonaments a 35€ -segons informa el regidor d’esports, Víctor Peco-, però sí que s’especifica que l’entrada per un dia és de 2€ per residents i de 7 pels no empadronats.

A Campanet la mesura ‘estrella’ per evitar problemes va ser posar l’obligatorietat de dur gorra de bany. Ho confirma Nofre del bar de la piscina, “ha estat la solució per evitar molta gent que venia a passar el dia amb geleres i taules, si dius que sense ‘gorro’ no entren tot canvia”. A més, assegura que és una mesura molt positiva per l’higiene i per mantenir més neta la piscina. A aquest poble, la taxa és de 3,50€ per no residents adults i gratuït pels locals.

A Consell, Binissalem, Selva, Búger, Costitx, Sineu i sa Pobla, els responsables municipals expliquen casos d’incidents, bregues, faltes de civisme, o simplement excés d’aforament, que va obligar a cercar alternatives. Víctor Martí, batle de Binissalem, conta que a la piscina de Can Arabí han hagut de fer un control més estricte, “contractam un vigilant de seguretat i duim un seguiment de l’aforament per evitar problemes”. També ha ajudat que els no residents paguin 15€diaris per 1€ els binissalamers. Si un forani es vol fer l’abonament d’estiu ha de pagar 150€, per 10€ si és del poble.

Miquel Pol, del bar de la piscina de Mancor, defineix la instal·lació com “tranquil·la i amb usuaris respectuosos”, però també ha vist moments tensos, i lamenta que en aquests moments “els socorristes han de fer una funció que no és la seva, perquè s’han de dedicar a posar ordre”. Pol defensa que els ajuntaments “haurien de posar seny, i s’haurien de consensuar les mateixes tarifes per tots els pobles, això seria una solució”. A la web municipal de Mancor s’estableix el preu de l’abonament d’estiu per residents a 20€ adults i 10€ menors, però consultats veïnats del poble diuen que si van a recollir la targeta a l’Ajuntament poden entrar de franc. 

La piscina de Búger ha vist els darrers anys una major afluència, i alguns veïnats es queixen de què els preus pels forans són massa barats. L’espai al voltant de la zona de bany no és molt ampli i, sobretot, els diumenges, es veuen superats. Pels residents és gratuït i pels no empadronats, costa 2€ diaris.

Selva és un dels municipis que primer obre el servei de piscina, tant a Ses Comes, com a la de Ses Deveres de Caimari. Ho fa des de maig, obrint inicialment els caps de setmana.El batle de Selva, Joan Rotger, assegura que els problemes d’excés de gent o d’incidents se solen viure els caps de setmana, “perquè Inca té la seva piscina tancada i els joves d’allà agafen el bus de servei públic gratuït i venen aquí”. Per un adult forà el preu és de 3€, per un del poble 0,60€.

El batle de Sineu, Tomeu Mulet, recorda que en determinats moments ha estat necessària la presència de la Policia per aglomeracions i mals usos de les instal·lacions, “però d’ençà del canvi de preus tot va millor”. Abans hi anaven famílies amb furgonetes i dinaven allà mateix. 

El regidor d’esports de sa Pobla, Guillem Crespí, assegura que enguany reforçaran la ronda policial a la piscina, “sobretot els moments més problemàtics solen ser entre les 17 i les 19h, i passa més els primers quinze dies de juny.

A Maria la piscina no genera problemes de massificacions, assegura el batle, Jaume Ferriol. “No ve massa gent de fora”, diu Ferriol, i potser per això és un dels pocs pobles amb tarifa plana, 1,50€ l’adult, sigui d’on sigui. El batle, que alhora és el president de la FELIB, diu que diferenciar la taxa segons l’empadronament “és legalment complicat, ja que per fer-ho bé hauries de cobrar la totalitat igual i després tornar els doblers”.

El tinent de batle de Costitx, Joan Munar explica que fa uns anys hi hagué problemes d’afluència “però fa dos anys vàrem canviar els preus i ja no n’hi ha”. Pels costitxers adults una diada de piscina costa 1€, pels no residents, 5€.

Els ajuntaments més grossos, com Inca, Pollença o Santa Margalida fan abonaments de temporada o anuals, ja que tenen altres instal·lacions esportives. Alcúdia és l’únic municipi que no té piscina descoberta pública, tot i que la batlessa, Fina Linares, diu que ho té com un objectiu per aquesta legislatura.

Bartomeu Noguera
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'