Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aparador

La confraria de pescadors es planta davant l’opressió i no participa a la fira de la sípia

Els pescadors d’Alcúdia no participaran de la Fira Nàutica i de la Sípia. David Carsi, president de la Confraria, explica que entre els pescadors es respira un ambient de desànim i desmotivació “El darrer que volem és fer festa”. A més, Antonio Llitrà, vicepresident de la Confraria, afegeix que per ells, participar de la festa significa tenir pèrdues “En els darrers anys hem preparat dinar per prop de 1.000 persones, però després cap dels participants de la fira ens compra sípia, només el Miramar”. Això, per els pescadors, no suposa cap benefici. “I és evident que tampoc podríem servir a tothom”, afegeix Llitrà, però al manco, ja que el que es pretén amb aquest esdeveniment és promocionar el producte de proximitat, es podria incentivar l’ús de sípia pescada al mateix Port. “És molt difícil”, expliquen “Tampoc podem obligar a ningú a comprar-mos el producte a nosaltres, però per poder ser competitius intentam mantenir els mateixos preus d’anys anteriors, quan tot està pujant per la inflació i la guerra”.

En els darrers anys, el Port d’Alcúdia, que actualment és el més important de les Illes, ha perdut set barques. “La situació és preocupant. Fa un temps teníem 37 barques, i ara només en queden 30” exposa Carsi. “Hem perdut dues barques d’arrossegament, quatre d’arts menors i el palangre de fons”. Malgrat això, és el port de totes les Balears que més barques té, tot i que alguns pescadors han deixat la seva feina per treballar a terra. “Ens han llevat molts de dies de pesca i de sortir a la mar, i això, per un pescador que és autònom, és assumir una despesa molt grossa”. 

A més, el president de la Confraria explica que les normatives es van endurint cada cop més. “Ara ens han tret una normativa nova de la llagosta. Abans les xarxes podien estar 48 hores, i ara n’han d’estar 24. Durant el cap de setmana poden estar 48 hores, però hem de fer una virada al dia, que vol dir sortir o dissabte o diumenge, fet que dificulta la conciliació familiar. En aquesta època ja hi havia barques pescant llagostes, però enguany no n’hi ha cap, perquè tenen por que si fa un dia de mal temps i no poden sortir, hi hagi sancions per haver deixat la xarxa més temps del permès” Aquestes normatives, que venen de Madrid, al final suposen l’increment del preu del producte. A més, expliquen que tot el procés s’ha burocratitzat molt i tracten la pesca artesanal amb les mateixes mesures que la industiral.“Cada vegada que llevam les xarxes hem d’enviar un escrit i nosaltres som pescadors, tota la burocràcia no ens permet fer la nostra feina a gust. Si una llagosta perd la brida, ja ens sancionen”. A sobre, el president de la Confraria explica que, en relació amb la llagosta, Balears és l’únic lloc de tota la Mediterrània on hi ha veda “A la península poden agafar la llagosta de cap a cap d’any, estigui ovada o no. A més, moltes vegades, pescadors d’altres llocs venen a pescar davant Formentor, mentre nosaltres no hi podem pescar, i acabam comprant peix que ve de fora però que han pescat aquí”.

Els pescadors d’Alcúdia denuncien que són un sector cada vegada més oprimit. Amb les noves normatives, només poden sortir a la mar 140 dies a l’any. “Els patrons de les barques són autònoms i no tenen dret a l’atur. Reduint els dies per sortir es disminueixen els ingressos però les despeses incrementen”. 

Per altra banda, Olga Capote Guijarro és patrona d’una embarcació i pionera en el sector de la pesca turística, un altre àmbit, segons expliquen, que també pateix les retallades. “Abans podíem portar quatre persones dins l’embarcació per pesca turística, però amb la nova normativa només en podem dur dues. A més, les mesures de seguretat s’han incrementat però sense sentit” afegeix Olga. “Per exemple, l’embarcació ja conta amb una farmaciola, però quan feim pesca turística n’hem de dur dues amb el mateix material”. 

Des de la Confraria demanen a les institucions ajuda per poder subsistir. Carsi recorda que Alcúdia, històricament ha estat un poble de pescadors, que s’arribarà a perdre’s per la manca de suport “No hi haurà relleu generacional, perquè és una feina dura i els salaris cada vegada són més baixos”.

Carme Contestí
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'