Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Entrevista

“Molts de restaurants tenen poca creativitat, fan molt de xou al plat i un no sap què menja”

Parlam amb Pep Socias, cuiner i gastrònom, ha estat el pregoner de les festes d’enguany de sa Pobla

Pep Socias, pobler de can Cossis de sa Siuleta. Ha estat el pregoner de les festes de santa Margalida i Sant Jaume de sa Pobla. Amb aquestes senyes potser en Pep Socias, sia mal d’identificar com a personatge pobler mereixedor de ser el pregoner. Però si afegim, en Pep des Bri. En Pep el cuiner i gastrònom, ja és una altra cosa. I si li demanan a ell com es defineix apunta; “un trescador que vol tastar el món”. 

-Trescar i tastar, dues paraules que tenen molt a veure amb la gastronomía.

– Sempre ha estat la meva passió. Un cop a l’any m’agrada anar a un restaurant amb estrella Michelin, però habitualment cerc restaurants de segona divisió on es menja de puta mare! Però he de dir que abans de descubrir aquest món he trescat molt. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

-Per on i fent què?

-Vaig fer feina 10 anys al sector del joc. Era un món molt gris, però on es guanyaven molts de doblers. Vaig assolir objectius però vaig decidir partir. 

– I per quin altre món vau canviar?

– Havia fet la mili a la Creu Roja d’Alcúdia i vaig ser el primer empleat. Als 25 anys ja m’havia comprat la primera casa a Pollença. Sempre m’ha agradat fer negocis. He estat 30 anys a Pollença i ara així com me faig gran m’estira sa Pobla.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

– També vau  tenir una feina destacada a l’Hotel Formentor?

– Tenia una llicència de cotxe i duia molts de clients a l’hotel. Era com un ‘Uber’ d’ara. Vaig portar na Conxa Velasco. El doctor Barraquer amb qui vaig establir una molt bona amistat. Però quan acabava l’estiu acabava la feina. I per les bones referències dels clients a la familia Buades, titular de l’hotel, me varen dir per quedar amb ells. I hi vaig estar 14 anys. 

-Què va suposar aquest canvi de rol laboral per vostè?

– Feia de xófer, però també era tutor de la família. Vaig viatjar amb ells a molts d’indrets i a molts d’hotels de cinc estrelles, i fins i tot amb el Concord, el que me va permetre descobrir una gastronomia molt variada i cultivar el paladar i els gusts. Però, per dir-ho de qualque manera, enyorava l’arròs brut i el bollit d’ossos. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

-Arriba el 2010 i decideix obrir el restaurant Bri?

– Sí. Ens deien estau locos. Érem en Pere Soberats i jo. Era en plena crisi del 2008 i tots en deien que no ens en sortiríem. 

– I en canvi fou tot un èxit, no?

-Ho teníem ben pensat. Era un projecte de 10 anys. Ens havien de posicionar i després fer un canvi de cicle.  I durant aquests 10 anys vam ser un referent. Vam arribar a fer 1400 plats diferents i ens guiàvem per un escandall molt estricte, que donà oxígen al restaurant i ganàncies.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

– Com  és que va funcionar tan bé?

-Teníem un menú tancat als migdies. I elaboràvem una cuina fresca i lleugera. Podem dir que érem un restaurant femení. El 75% dels clients eren dones, i no venien per jo, precisament (riu). Vam ser un dels primers en introduir plats sense gluten. Com que sabia que duia cada plat, els ingredients i com els havia cuinat era molt  fàcil poder donar explicacions als clients i vendre-ho.

-El 2019 s’acaba el cicle del Bri?

-Sí, un client habitual del restaurant ens va dir per comprar-lo i el vam vendre. Amb tanta de sort per nosaltres, que l’any després hi ha la Covid i tot se’n va anar en orris. A vegades es guanya i altres es perd. Nosaltres crec que vàrem guanyar. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

-I, d’aleshores ençà?

-Bé, he de dir que des de fa sis anys no tenc el clotell enrampat. Ara som jo qui marc el temps i la feina, i la veritat no me puc queixar. Cuin per a qui m’ho demana. A casa i domicilis, finques, o fins i tot espai en ruïna o amb pocs estris. Primer escolt  la demanda, visit l’espai on he de fer o servir el menjar i després decidesc què faig.

-El client què demana?

-Coses que no menja a diari dins la seva rutina. Amb productes propers pots ser molt creatiu. Molts de restaurants dediquen poc temps a la creativitat i fan molt de xou al plat i un no sap el que menja. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

-Com veis el món gastronòmic actual que sembla estar tant de moda?

– A molts restaurants el que veig són cartes avorrides amb les modes de cada temporada (si pota de pop amb parmentier trufat…).Així i tot, he de dir que hi ha restaurants amb molt de gust i altres avorrits. Vaig anar a la pre-estrena del restaurant Brut a Llubí i me va sorprendre tant el projecte com el tipus de cuina que volien fer i han fet. Molt agosarada a un petit poble al centre de l’illa i que a més has de pagar! A sa Pobla, també tenin un rara avis, el Mare Nostrum que defuig de la resta del mercat gastronòmic local, i funciona. 

Tornant a sa Pobla, com ho situaríeu gastronòmicament?

-Sa Pobla és un referent gastronòmic, per la marjal i els seus productes i per la seva gent. Els poblers són molt feiners, però també ens agrada fer festa. Passam gust d’obrir portes i ‘posar trastos damunt la taula, no miris prim’, com diuen. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

-Ser cuiner també està de moda?

– Dins el sector veig molt poca part vocacional. El que hi ha són molts que consumeixen el puta càncer dels programes televisius que no toquen de peus a terra amb la realitat. Només veuen cuiners que són Ferraris i on ningú s’embruta ni es taca. Això no és real. La realitat és una altra. Jo els deman; tu vols fer feina a un sector que quan tots són de festa tu faràs feina? El futur dona poca importància a la cuina i a alimentar-se. Els dissenys arquitectònics cada cop fan cuines més petites, no per cuinar. Triomfa la quinta gamma de precuinats. El llegat gastronòmic es perd. Ja no passa de mares a fills o filles. En un futur seran alguns restaurants que transmetran aquest llegat amb plats com els ous en tomàtiga, uns fideus de marjal o la cassola de Pasqua poblera.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.
Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'

Calendari Mallorquí

El 'parenòstic' començarà a distribuir-se aquestes setmanes als punts de venda habituals

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser

Aparador

Gabriel Bibiloni Si per Nadal fan festa els Nadals, per Pasqua haurien de fer-ne els Pasquals (Pasqual vol dir ‘nascut per Pasqua’), però com...

Aquí i ara

Els batles fa setmanes que pressionen per accelerar les autoritzacions de Costes, els ‘xiringuitos’ es victimitzen i preguen que es faci ulls grossos a...