Encara que els clients no ho saben, sí que aprecien i noten que el funcionament i l’atenció que els dóna el banc de Santander a sa Pobla, entre altres indrets, és diferent de qualsevol de les entitats bancàries del municipi. Sobretot ara des que els darrers mesos les entitats bancàries en general han deixat de banda l’atenció personal als seus clients. Tancant-los les finestretes de caixa als morros en acabar l’horari establert, o enviant-los a fer les gestions al caixer automàtic al carrer, o bé fer les gestions des de casa per internet, en sàpiguen o no, tenguin o no possibilitats.
Joan Carbonell és, per dir-ho d’una manera entenent, l’amo de l’oficina bancària del Santander situada a la cantonada de la plaça Major. Al seu càrrec té el personal de l’oficina, quatre empleats, dels quals assumeix directament les nòmines, a més de sufragar les despeses de lloguer, llum, aigua, telèfon… de l’oficina bancària. “No soc el director-explica- soc l’agent que gestiona una franquícia del Santander. Com si fos una franquícia del Macdonalds. Ells a qualsevol tenda venen les hamburgueses i productes de la casa. Idò noltros feim el mateix. Tenim els mateixos productes bancaris que el Santander, però tenim poder de gestió i decisió i organització del tracte que donam als clients”.
Carbonell és natural de sa Pobla i es formà en econòmiques, és el segon agent de Mallorca amb exclusiva; “abans podies fer d’agent i fer altres feines, ara amb el nou impuls sols som agents del banc”, apunta. Per tal que ens facem una idea del model de funcionament de les seves oficines explica com el Banc Santander a les Balears té 40 oficines, mentre que n’hi ha 20 que funcionen com a franquiciat amb agents- 16 a Mallorca, 3 a Menorca i 1 a Eivissa. Ell és agent bancari des de fa 8 anys.
“La figura de l’agent bancari– apunta Carbonell- fa 20 anys que es va instaurar al Santander i alguna altra entitat, però ha estat durant el 2020 i 2021 quan s’ha donat un fort impuls a aquesta figura i model de gestió bancària. A tota Espanya hi ha més de 1200 agents”.
Joan Carbonell ja va obrir l’oficina del Santander a Binissalem com agent i després de dos anys i mig es va traslladar a Consell per obrir una nova oficina. Després de cinc anys de gestió l’entitat bancària el proposà com agent de l’oficina de sa Pobla, on es troba actualment.
“Malgrat depenguem dels serveis centrals del banc, disposam de més autonomia per oferir un servei de proximitat i atenció al client. Aquí-fent al·lusió a l’oficina de sa Pobla- tenim oberta la caixa per treure doblers o fer ingressos des de les 8,30h fins a les 14 hores cada dia. Per parlar amb jo mateix no cal demanar hora, si no tenc ningú serà atès, l’únic que pot passar és que el client hagi d’esperar una estona”, apunta mentre una al·lota a caixa recull ingressos en efectiu de les empreses i comerços locals just a l’hora de tancar al migdia. “Venen molts de clients que ens comenten que som els únics que en tancar la botiga els agafam la caixa del matí i així el vespre sols els resten els doblers del capvespre, mentre que altres entitats a les 11 hores ja no admenten ingressos”.
El mateix els passa amb la gent major que tenen un horari molt ampli per fer les seves gestions i poder-se organitzar si en qualque moment algú els ha d’acompanyar al banc.
“La majoria de clients no saben com funcionam, si som un agent del banc i si me faig càrrec de tota la gestió i despeses, el que sí ens diuem és que aquí tenen molt bon servei. Alguns venen d’altres entitats perquè els han fet anar a treure doblers al caixer, quan aquí els donam a la finestreta”.
En aquest cas el lema i la campanya impulsada per un metge jubilat ‘Jo no sóc beneit, només sóc gran’ i les 600.000 signatures presentades pel col·lectiu de gent gran per exigir una major atenció bancària, no hi tenen cabuda, ja que aquesta es dona a l’oficina de Joan Carbonell.
És precisament aquesta atenció directa i personalitzada al client que els garanteix el bon funcionament de l’oficina i el negoci, si així es pot dir. “L’agent ofereix un producte amb totes les garanties del banc, que pot trobar a sa Pobla o a Madrid. A més l’entitat bancària avalua les oficines franquiciades, igualment que ens obliga a formar els treballadors que contractam de forma directa. Aquest model ens permet treballar amb incentius i no amb objectius marcats, com venien fent moltes entitats i pressionant els seus empleats. Tant l’agent, com els empleats tenim incentius al sou o al compte de resultats si incrementam serveis dels clients però no treballam sota pressió d’assolir uns objectius per l’entitat, sinó per assolir uns incentius que ens repercuteixen directament si feim un bon servei al client”. Aquí és on es guanyen el jornal i els extres amb l’atenció al client, que la majoria d’entitats han perdut i que per la pressió social sembla que van rectificant.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió