Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Darrers dies per assaborir un bullit d’ossos de porc, greixera o coques amb tallades

Les coques amb tallades són un dels pastissos amb més demanda aquests dies, com les de Can Delante d'Inca.

Ja hem passat el Dijous Llarder i el Diumenge de Carnaval, però encara resten  ‘Darrers Dies’ per a gaudir de la gastronomia de temporada, tot seguint els rituals festius. Cada festa té el seu plat i ara és temps de coques amb tallades,  bollits d’ossos de porc i de greixera, també de la careta del porc. Dies previs a l’època Quaresmal i d’abstinència. Avui en dia, malgrat aquesta abstinència ja no es faci, o s’hagi deslligat del món i les creences religioses, els aspectes gastronòmics que l’envolten encara perduren. 

L’abstinència de menjar carn per la Quaresma obligava a esgotar tot allò que quedava dins el rebost de les matances hivernenques. Eren dies de fer els darrers bullits d’ossos de porc. Aquests es guardaven salats dins alfàbies. Eren dessalats i bullits, acompanyats de col, patata i en molts de casos de moniatos, i si restava qualque botifarró també se li posava. 

La greixera de porc també és un altre dels plats d’aquests darrers dies. Aquesta es fa amb la careta del porc, les orelles i la llengua. Tot ben bollit i trossetjat petit. Trempat i amb molts d’ous rebatuts per fer-ho lligar tot. Un poc de julivert i moraduix per aromatitzar-ho tot i al forn dins una greixonera de test. És un plat que tant es pot menjar fred com calent, amb pa o coca. 

Amb el saïm es feien les coques dels darrers dies. Coques de patata decorades amb tallades de sobrassada i botifarró. Tot plegat un plaer culinari i festiu, de sabors, colors i textures, que donaven calor i alegria a la taula, abans del primer dijuni el Dimecres de Cendra. El bacallà, els espàrrecs i els pèsols, donen pas a la temporada primaveral.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'