Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Sense categoria

Pa i Mel recupera i rehabilita l’antiga bodega de can Mama de sa Pobla com espai social

L’antic edifici industrial i amb diferents galeries fou adquirit el 2022 a un ‘fons voltor’

L’associació Pa i Mel, amb  30 anys de trajectòria i tasca d’integració social, vol convertir l’espai en un centre sociocultural per atendre els més de 500 usuaris que tenen i obrir-se a altres col·lectius del poble

Fou durant el discurs que pronuncià Ada Siquier, el 2022, quan en representació del col·lectiu Pa i Mel, recollí l’escut d’or de sa Pobla quan anuncià l’adquisició de les antigues bodegues de vins Torrens, can Mama, per a dur endavant un dels seus majors projectes socials al poble. Recuperar aquest espai com a centre d’operacions de Pa i Mel. 

Han passat quasi tres anys i ara, Ada Siquier i l’arquitecte i membre de Pa i Mel, Rafel Moranta, expliquen amb el permís d’obres en mà, com transformaran els diferents espais de l’antiga bodega i els usos que hi tenen prevists. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

“Al llarg de 30 anys Pa i Mel ha crescut molt i hem desenvolupat molts de projectes. Hem passat i ocupat diferents espais, des de can Garroví, casal d’entitats … I també mos hem de servir de les cuines d’hotels de can Picafort i d’un restaurant d’Inca, Canyamel, per poder dur a terme els diferents cursos de formació per a col·lectius vulnerables“, va explicant Siquier mentre s’obri l’espai de can Mama. 

Són unes antigues instal·lacions industrials de 550 metres quadrats, matisa l’objector de consciència que s’estrenà  amb Pa i Mel abans d’assolir el reconeixement i professionalitat d’arquitecte, Rafel Moranta. “S’ha de fer un canvi d’ús. Però el handicap és la coberta d’uralita que ocupa tot l’edifici. La retirada i descontaminació supera el pressuposts de Pa i Mel per enllestir la reforma“. Aquest ronda els 100.000 euros. “D’aquí que s’ha de prioritzar“, diu Moranta, a l’hora que té clar que; “hem de fer un edifici ètic, no estètic. Hem de cobrir necessitats. Hem d’assolir lo just i necessari amb la normativa que ens marca la llei”

Partint d’aquesta premisa de necessitat, utilitat i ètica, el disseny de recuperació de l’espai comença per zones laterals que amb la cessió de vidrieres i altres estris i materials, es convertiran en aules de formació. A més ja tenen dissenyat l’espai per la cuina industrial i de formació, així com banys i un espai d’atenció i oficines. “Amb el temps potser retirem tota la coberta i quedarà una plaça oberta amb edificis al costat; un espai per compartir amb tot el poble“, matisa Siquier. “I del fustam retirat, afegeix l’arquitecte, farem grades”. “Pensam en un projecte europeu, no tradicional”. Tot plegat per donar aixopluc a la formació de persones vulnerables que després dels cursos de cuina o cambrers de pisos, troben un lloc de feina qualificat .

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.
Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'

Calendari Mallorquí

El 'parenòstic' començarà a distribuir-se aquestes setmanes als punts de venda habituals

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser

Aquí i ara

Els batles fa setmanes que pressionen per accelerar les autoritzacions de Costes, els ‘xiringuitos’ es victimitzen i preguen que es faci ulls grossos a...

Àgora

Jeroni Salom a l'Àgora de Sa Plaça