Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Canvi de cicle al forn centenari de Ca Sa Xarreta de Campanet

El relleu generacional al sector dels negocis de forns de pa està provocant un profund canvi a molts pobles, ja que s’estan jubilant les mans que han pastat aquests aliments bàsics i que s’han convertit en autèntics centres socials. Arriben nous productes, nous horaris i nous costums. A Campanet, a la plaça Major i a pocs metres de l’Ajuntament, trobam el forn de Ca Sa Xarreta, que ara viurà aquest relleu ja que la parella que l’ha duit els darrers 30 anys, na Maria Antònia i en Manolo, posen punt i final a mitja vida de forners i es retiren traspassant el negoci a noves mans. 

   Ha estat un forn dels de ‘tota la vida’, obrint a les 6.30, amb caps de setmana, poques vacances i pocs dies lliure. La madona així ho recorda: “Al principi no tancàvem cap dia i fèiem matí i horabaixa, i amb el temps tancam un dia setmanal i després de la pandèmia ja no feim horabaixes. Però el meu home s’hi posa a les dotze de la nit i ho feim tot aquí, pa, coques, pastisseria… tot”.

   Asseguren que la clientela també ha anat evolucionant, “la gent major d’abans era més panera i quan n’hi quedava mig ja en venien a cercar un altre, també venien a comprar més prest. Ara els joves, a vegades organitzen un pa amb oli i no pensen a comprar pa”.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

   En Manolo i na Maria Antònia són de Selva i la família d’ell també té un forn allà. Ells començaren al gremi regentant un forn sis anys a sa Pobla, i després pegaren el bot a Campanet.

   “No me parlis dels pans de benzinera -diu Maria Antònia-, perquè no puc donar passada a aquelles barres, i que les agafin amb les mans que ho toquen tot”, però reconeix que les vendes se ressenten d’aquestes vendes de les benzineres. També parla dels pans que se serveixen a molts restaurants, “a vegades els diumenges ens agrada anar a dinar i comentam: mira que és mal de fer fer un pa dolent, però el que et donen a qualque lloc…”.

  La parella viu les darreres setmanes d’activitat i el juny ja no obriran. Diuen que els nous propietaris volen mantenir els mateixos productes i ja hi van per aprendre. Na Maria Antònia no amaga la pena que li fa tancar la porta a aquesta etapa de la vida, “és que el forn ho ha estat tot per nosaltres, i la nostra vida social ha estat sempre allò que ha passat aquí dedins”. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.
Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'

Calendari Mallorquí

El 'parenòstic' començarà a distribuir-se aquestes setmanes als punts de venda habituals

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser

Aparador

Gabriel Bibiloni Si per Nadal fan festa els Nadals, per Pasqua haurien de fer-ne els Pasquals (Pasqual vol dir ‘nascut per Pasqua’), però com...

Afers i gent

Enguany fa 30 anys que l’apotecari pobler Antoni Torrens va portar per primera vegada el Sant Antoni de Sa Pobla al barri de Gràcia, el darrer...