Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Canvi de cicle al forn centenari de Ca Sa Xarreta de Campanet

El relleu generacional al sector dels negocis de forns de pa està provocant un profund canvi a molts pobles, ja que s’estan jubilant les mans que han pastat aquests aliments bàsics i que s’han convertit en autèntics centres socials. Arriben nous productes, nous horaris i nous costums. A Campanet, a la plaça Major i a pocs metres de l’Ajuntament, trobam el forn de Ca Sa Xarreta, que ara viurà aquest relleu ja que la parella que l’ha duit els darrers 30 anys, na Maria Antònia i en Manolo, posen punt i final a mitja vida de forners i es retiren traspassant el negoci a noves mans. 

   Ha estat un forn dels de ‘tota la vida’, obrint a les 6.30, amb caps de setmana, poques vacances i pocs dies lliure. La madona així ho recorda: “Al principi no tancàvem cap dia i fèiem matí i horabaixa, i amb el temps tancam un dia setmanal i després de la pandèmia ja no feim horabaixes. Però el meu home s’hi posa a les dotze de la nit i ho feim tot aquí, pa, coques, pastisseria… tot”.

   Asseguren que la clientela també ha anat evolucionant, “la gent major d’abans era més panera i quan n’hi quedava mig ja en venien a cercar un altre, també venien a comprar més prest. Ara els joves, a vegades organitzen un pa amb oli i no pensen a comprar pa”.

   En Manolo i na Maria Antònia són de Selva i la família d’ell també té un forn allà. Ells començaren al gremi regentant un forn sis anys a sa Pobla, i després pegaren el bot a Campanet.

   “No me parlis dels pans de benzinera -diu Maria Antònia-, perquè no puc donar passada a aquelles barres, i que les agafin amb les mans que ho toquen tot”, però reconeix que les vendes se ressenten d’aquestes vendes de les benzineres. També parla dels pans que se serveixen a molts restaurants, “a vegades els diumenges ens agrada anar a dinar i comentam: mira que és mal de fer fer un pa dolent, però el que et donen a qualque lloc…”.

  La parella viu les darreres setmanes d’activitat i el juny ja no obriran. Diuen que els nous propietaris volen mantenir els mateixos productes i ja hi van per aprendre. Na Maria Antònia no amaga la pena que li fa tancar la porta a aquesta etapa de la vida, “és que el forn ho ha estat tot per nosaltres, i la nostra vida social ha estat sempre allò que ha passat aquí dedins”. 

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'