El poble de Consell fa memòria per visibilitzar el col·lectiu de dones que a la segona meitat del segle XX treballaven a ca seva com a repuntadores per fàbriques de sabates de la comarca del Raiguer. Un grup de persones que semblaven invisibles, entre altres coses perquè no tenien temps de trepijar massa el carrer, però que foren una important font d’ingressos extres a l’economia familiar a la vegada que se seguien encarregant de la casa i dels fills.
L’Ajuntament ha impulsat aquest 8 de març un sentit homenatge a aquestes dones amb la presentació i projecció d’un documental elaborat pel realitzador conseller Rubén Capilla. A més, el consistori ha elegit aquesta data per dedicar un carrer a les Repuntadores -l’actual carrer de Sant Pere-i també aquest dia es descobrirà la placa que donarà més visibilitat a aquestes dones.
Capilla és llicenciat en periodisme i comunicació audiovisual i actualment treballa a Barcelona en la producció de programes per TV3. Recentment ha presentat un documental dedicat al músic de bandes de rock, Mané Capilla, que és familiar seu.
El realitzador conseller assegura que ha afrontat aquest encàrrec amb molta il·lusió perquè és del seu poble, i ha dedicat les setmanes prèvies a fer els enregistraments de les entrevistes. “Tenim 18 dones que varen fer de repuntadores i volem que surtin totes en imatge perquè en quedi el testimoni, i després hi haurà algunes entrevistes”. Com que han aconseguit màquines de cosir i altres materials característics de l’activitat de fer ‘cortes’, una part del metratge serà una recreació actual d’aquelles escenes tan habituals de les dones repuntant a qualsevol hora del dia o de la nit. Finalment, Capilla explica que durant tot el documental es jugarà amb el procés de fabricació de la placa que es penjà al carrer que tendran dedicat a partir de dia 8.
El comunicador reconeix que alguns aspectes de la història li han sorprès, “sobretot, que hi ha dones que varen fer feina moltes hores i molts d’anys, i ara no tenen dret a cap tipus de pensió. De fet, una em va contar que estava en negre, va aconseguir que li fessin contracte, i quan ella es va casar l’empresari la va tornar a posar automàticament en negre perquè ja no ho necessitava”.
El sistema habitual a Consell -com a altres pobles del Raiguer-, era que una dona era l’encarregada de rebre la comanda completa de la fàbrica i ho anava repartint per altres cases i a altres dones. De les repuntadores de Consell, moltes treballaren per Camper, Lottusse o Tony Mora, i les darreres acabaren fa uns 20 anys.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió