Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aparador

La gran festa d’octubre a Mallorca és el Halloween, encara que es vulgui diluir com a nits d’ànimes

Alguns ajuntament programen actes de caire més cultural a cementiris, en torn a la cultura funerària, com és el cas de Campanet i Alcúdia.

A Mallorca l’autèntica festa d’octubre es celebra el darrer dia de mes amb nom estranger, Halloween. Es tracta d’un costum nou que ve del cinema americà, però que ha pres una embranzida imparable, tot i els esforços de diluir-la en celebracions de ‘nits de les animes’, tot volent recuperar costums ancestrals. Halloween és una festa comercial que ha arrelat tant que a Muro es fa una espècie de concurs de cases engalanades a propòsit de la macabra festa.

Tots els ajuntaments han fixat al calendari d’actes festius de l’any esdeveniments d’ambientació tètrica o que promouen i acompanyen aquest carnaval del terror de la darrera nit d’octubre. També es programen actes de caire més cultural a cementiris, en torn a la cultura funerària. És el cas de Campanet i Alcúdia. Al municipi costaner avui es farà una visita guiada per cementiris i necropòlis. Un passeig pels cultes i rituals funeraris d’Alcídia a través de la història, de la mà d’Antoni Mayol. La trobada serà a les 17 h. a les escales de l’església i l’itinerari transcorrerà per l’església, el Fossar vell i hospital de pobretat, la necròpolis de Pollentia, el cementiri i Can Fondo.

A Campanet la convocatòria és dimarts 31 a les 17h a l’esplanada de Sant Miquel, amb una lectura de Caterina Valriu i acompanyament musical de Marion Deprez. El suggerent títol de l’acte és ‘La rosa sobre la tomba’, i es demana “sabeu que cada any per Tots Sants apareix una rosa vermella sobre una tomba del petit cementiri de Sant Miquel?”.

El novembre, després d’haver canviat l’hora té dues fites al seu començament, Tots Sants i el Dia de Difunts i Sant Martí, senyal de matar el porc. Tradicionalment, Tots Sants era el dia de pagament de lloguer de terres i, per tant, dia de celebració amb bunyols i l’obsequi de rosaris ensucrats als infants. Ara els infants mengen altres ‘xutxes’ i en l’aspecte gastronòmic s’han popularitzat els panellets i altres dolços. Això sí, s’ha intensificat  la compra de flors per dur a les tombes de familiars finats, tot i que s’esfumen en el temps costums com les de resar en comunitat  familiar .

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Publicitat

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'