Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aquí i ara

El Pi reclama que els ajuntaments es posicionin per la pujada de preus dels combustibles

Tolo Gili assegura que “de les 25 benzineres que tenen més car el gasoil d’Espanya, a Balears n’hi ha 21”.

Tolo Gili assegura que "de les 25 benzineres que tenen més car el gasoil d'Espanya, a Balears n'hi ha 21".

El Pi-Proposta per les Illes presentarà mocions a tots els Ajuntaments per reclamar l’adopció de mesures urgent davant l’augment del cost dels combustibles. El president de la formació, Tolo Gili, ha assegurat que en el darrer any el cost de la benzina ha augmentat a les Illes Balears un 35% i el del gasoil ha apujat un 37%: “Un increment del preu brutal que afecta la mobilitat dels ciutadans, la logística del repartiment de mercaderies, el transport públic i turístic, la pagesia, els pescadors i múltiples sectors socials i econòmics”.

Gili ha assenyalat que aquesta tendència “necessita ser continguda, ja que les conseqüències econòmiques d’aquest increment continuat són nefastes pel nostre sistema productiu”, i ha afegit que “des de fa molts d’anys són la comunitat que pateix els preus dels combustibles més cars de l’estat. Els canaris paguen el combustible fins a 30 cèntims per litre més barat que aquí. Es calcula que de les 25 benzineres que tenen més car el gasoil d’Espanya, a Balears n’hi ha 21”.

Davant aquesta situació El Pi proposa tres mesures. En primer lloc, instar al Govern de l’Estat a reduir l’impost d’hidrocarburs per alleugerir la gran pujada del preu dels combustibles. Segons el president, “l’impost sobre hidrocarburs s’aplica a la Península i a les Illes Balears, però no a Canàries, Ceuta i Melilla. Fins a l’any 2019 aquest impost tenia previst l’existència d’un tram autonòmic, aspecte que va desaparèixer. Alguns estudis assenyalen que l’Estat té un marge de maniobra d’uns 1000 milions d’euros per abaixar aquest impost”.

En segon lloc, la formació reclama al Govern de l’Estat l’adopció de mesures extraordinàries per compensar el sobrecost dels combustibles a conseqüència del fet insular com podria ser l’aplicació d’un IVA reduït a Balears per aquest producte. En tercer lloc, la formació proposa la convocatòria d’ajudes extraordinàries pels sectors econòmics directament afectats pel preu dels combustibles com són els transportistes i els pagesos.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'