Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

A Costitx estrenen el Molí d’en Vallès com a primer element del parc etnològic

Després d’una acurada reforma exterior amb una inversió d’uns 75.000 euros, dels quals 50.000 han estat subvencionats per Mallorca Rural, l’Ajuntament de Costitx inaugura i mostra als veïns el nou molí de can Vallès. Segons el batle,  Antoni Salas, es tracta d’un edifici privat, però on l’ajuntament ha signat un conveni de cessió i ús per 20 anys. A més, apunta el batle, “la idea és poder-ne adquirir una part en un futur projecte que estam elaborant per presentar al pla d’ajuts de la Borsa d’Estades Turístiques del Govern”. 

El Molí den Vallès, és un molí fariner, en desús, però del qual s’ha recuperat de forma artesanal el capell, emprant els elements tradicionals com el càrritx, i les aspes de fusta. El molí en el seu interior ja no compta amb la maquinària per moldre el gra i fer la farina, però si que conserva gran part de l’estructura, que en una segona fase seria també rehabilitada. 

Segons Salas, la recuperació d’aquest molí és una primera passa per enllestir un parc etnològic al poble. “Aquest es contempla al voltant del molí, després que es dugui a terme l’adquisició dels terrenys colindants, que estan qualificats com a zona verda al planajament urbanístic i en tres anys haurien de passar a ser de titularitat municipal”

El futur parc el conformarien una sínia, una era i una sitja de carbó; “elements típics de la ruralia que fins a principis del segle passat empraven pels pagesos locals per tal de satisfer les seves necessitats qüotidianes i la seva manera de viure i treballar la terra, però que han anat desapareixent i que cal, al menys, recuperar-los per tenir-ne constància i saber com treballaven”

Amb motiu de la inauguració d’aquest molí, on el seu interior podrà acollir diferents exposicions i mostres, a més de tallers relacionats amb l’activitat cultural i agrària del poble, l’Ajuntament ha organitzat tot un seguit de rondalles de ‘molins i moliners’, a més d’una ballada popular, per apropar-lo a la gent. 

Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'