Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Ada Siquier: “Ara podem dir que a Tenado tothom està escolaritzat”

Per Bernat Forteza

  Ada Siquier és una persona senzilla, entregada al seu treball amb un tarannà altruista i solidari. Dedica el seu temps i esforços a formar una cadena on cada eslavó sigui prou important, on tots puguem treballar per un món més digne, sense rencúnies i compromesos amb tothom, sobretot amb els que pateixen més desigualtats.

N’Ada va néixer a Búger, poble petit, abellidor i envejable. Ja des de petita sentí aquesta cridada per ajudar i fer feina amb la gent que més ho necessitava. Estudià a París sociologia i comunicacions amb la intenció de lluitar contra l’exclusió social.

Avui parlarem de l’Associació Burquina Faso. Un dia n’Ada va decidir cooperar amb aquest país, tant a la capital Uadagudú com a Tenado. És la coordinadora de Pa i Mel, una associació de sa Pobla que tothom coneix on l’objectiu principal és: “desenvolupar tot tipus de programes, accions i mesures encaminades a millorar el nostre entorn i atendre les necessitats socials dels col·lectius més vulnerables, treballant contra la discriminació i l’exclusió social, per la igualtat d’oportunitats, la inserció i la convivència”. Però avui parlarem de Burquina Faso, un país d’Àfrica molt pobre, on hi ha un índex molt gran d’infants que no van a escola o no acaben els estudis primaris. Un país que està immers cada dos per tres, en cops d’estats, i sobretot, pugnes amb els yihadistes. 

– Quin va ser el motiu pel qual decidíreu cooperar amb Burquina Faso?

– Després d’un viatge que vaig fer a Burquina Faso amb la meva professora, vaig quedar fascinada amb aquest país. No em va deixar indiferent, ans tot el contrari. Després, uns anys més tard, hi vaig tornar per aprofundir la relació entre les persones fent feina com a voluntària. A l’Associació Pa i Mel li va semblar molt bé.

– L’Associació Burquina Faso té autonomia pròpia?

– Aquesta Associació té autonomia pròpia. Gildas és el coordinador a Tenado (18 pobles) i està en contacte en tot moment amb la coordinadora de Pa i Mel.

– Quins projectes teniu a Burquina Faso?

– A Tenado manquen molts recursos. Hem dotat d’infraestructures escolars a les escoles primàries i Instituts públics: 50 aules, 18 pous, 31 latrines. Hem aconseguit que 3000 nins i nines puguin anar a escola. Ara podem dir que dins Tenado tothom està escolaritzat.

– Quins són els problemes què vos trobau?

– A Burquina Faso hi ha 68 ètnies diferents. L’ètnia de Tenado és Gurunsi. Tenado és un municipi de 18 pobles que són capaços de resoldre els seus problemes. Tenen aquesta capacitat de ser solidaris. La subsistència passa per la comunitat. Davant una problemàtica uneixen esforços comuns per donar una resposta a les seves necessitats.

– Amb quines ajudes contau?

– Tenim ajudes del Fons Mallorquí de Solidaritat i de Cooperació, entitat sense ànim de lucre per ajudar, sobretot, als països del Sud. Durant aquest any 2023 Burquina Faso ha estat elegit, entre altres, per rebre suport i cooperació. Els ajuntaments i també el de Búger cooperen econòmicament amb la nostra Associació. 

– Com són les relacions amb el Govern de Burquina Faso?

– Són prou bones. No tenim problemes.

                  Seguim parlant d’aquest país d’Àfrica d’uns 20.000 habitants, on un dia n’Ada hi va anar i sempre ha romàs dins ella com si l’hagués engendrat. Es nota un apassionament ple de fidelitat. Així i tot, Burquina Faso és un país immers en conflictes amb els yihadistes i amb multiples cops d’estats, que no ajuden a l’estabilitat del país. 

– Un dels principis de l’Associació és: tots podem ser un eslavó de la cadena de solidaritat. La pregunta per acabar aquest conversa, i la més important és: què podem fer?

– Hi ha diferents maneres de col·laborar: a través d’un donatiu. Valorar el que tenim per ser una mica més solidaris. Canviar la nostra mirada, que sigui més humana, més comprensiva i més compartida. També es pot col·laborar fent activitats que sumin i aglutinin interessos comuns per cooperar i col.laborar amb aquesta associació. (Per a qualsevol dubte o suggeriment vos podeu dirigir a l’Associació Pa i Mel, telèfon 971 54 44 09. Correu: associació.paimel@gmail.com). 

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Publicitat

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'