Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Arkus: un projecte pioner a Campanet destinat a les dones operades de càncer de mama

El poliesportiu de Campanet acollirà les sessions del projecte FrancinArc, després d’assolir un conveni i adaptar les instal·lacions. El tir amb arc és una prescripció dels serveis d’oncologia de l’hospital d’Inca.

Un bon grup de dones de la comarca d’Inca que han sofert càncer de mama participa a un programa, juntament amb altres de diferents indrets de Mallorca, amb la finalitat de realitzar un estudi entorn a la seva recuperació de la cirurgia. El programa, anomenat Projecte FrancinArc i duit a terme pel Club de Tir amb Arc Projecte Arkus, és prescrit directament pels oncòlegs i rehabilitadors dels Hospitals d’Inca i Son Espases, que col·laboren amb el projecte identificant pacients que es puguin beneficiar i fent seguiment del seu progrés.

L’activitat des de fa dos anys es du a terme a Calvià i és el projecte central d’un club on els seus membres aporten el seu temps lliure per ajudar a les persones que els professionals d’oncologia deriven. Els responsables d’impartir aquesta ajuda a Mallorca són Elionor Morante i Pedro Carreño que dugueren a Mallorca aquest projecte iniciat a l’hospital Infanta Leonor de Madrid.

El tir amb arc serveix per reforçar músculs afectats i generar un efecte de drenatge limfàtic en braços inflamats. Però també serveix per estimular la concentració, un element fundamental a la pràctica d’aquest esport.

Quan una persona és operada de càncer de mama, sovint la intervenció quirúrgica inclou l’extirpació de ganglis limfàtics axil·lars. Això, en moltes ocasions té com a conseqüència una inflamació del braç afectat que pot arribar a ser dolorosa i invalidant. “El braç del costat afectat és el que subjecta l’arc i el que rep les vibracions què es produeixen en el moment de disparar la fletxa”, destaquen els professionals.

A més, un efecte positiu inesperat d’aquest projecte és la part de companyerisme, relacions humanes, d’intercanvi d’experiències, que serveix per enfortir el procés de recuperació. 

Totes les participants en el programa tenen la il·lusió i l’esperança que aquest esport les servirà per superar les seqüeles de la malaltia. 

L’activitat que es duia a terme únicament a Calvià es podrà realitzar també al poliesportiu de Campanet gràcies a la col·laboració del consistori d’aquest municipi. Aquest fet permetrà disposar de seus més a prop dels hospitals prescriptors i posarà a disposició de les participants del projecte un espai molt més confortable, a més de possibilitar que persones que havien renunciat a aquesta teràpia per motius de desplaçament ara es puguin sumar al projecte.

Aquest programa que, al llarg del seu desenvolupament ja ha acollit a unes quaranta dones, surt completament de franc per les participants (excepte els costos de desplaçament). El club assumeix el cost de tot el material durant un any i, en el cas de Campanet, el cost de l’assegurança ha estat assumit per l’Ajuntament.

És per això que el Club fa una crida a institucions, empreses o a qui vulgui aportar el que puguin amb la finalitat de donar suport al programa. En aquest moments l’ajuntament de Campanet i el d’ Inca ja han manifestat la seva implicació i  ajuda al projecte Arkus.

Com a element extra, aquestes dones tenen un al·licient que és el de competir a nivell estatal amb altres persones que fan programes semblants tant a nivell d’illes com es cas de Menorca o inclús a la península.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'