Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Búger dedica una plaça i un llibre a l’ofici dels cullerers

BERNAT FORTEZA

De la mà de Joan Pons i Payeras, prevere, investigador i historiador del poble de Búger ha presentat el llibre entorn dels ‘Cullerers’ del poble. Un ofici antany arrelat, on també l’Ajuntament  ha decidit dedicar-los el nom d’una placeta. Aquesta es troba al mateix carrer que porta per nom Els Cullerers. Es tracta d’un petit espai entre cases que ha estat rehabilitat i adecentat amb una inversió de 34.000 euros amb subvenció del Consell. En aquest petit espai s’han escomès millores en el paviment i l’enllumenat. La placeta, segons el batle, Pere Torrens, vol dignificar aquests petits racons del poble i a més posar en valor la figura o l’ofici dels Cullerers de Búger. 

Una figura i un ofici tradicional que ara també serà reconegut en el llibre de Mn. Joan Pons. Aquest és actualment el cronista oficial del poble i  des dels anys 70 ha anat publicant nombrosos llibres sobre la història del municipi amb diferents temàtiques, com  la guerra civil o costumari local, a més de presentar diferents  comunicacions a les Jornades d’estudis locals de Búger i altres poblacions. 

Mn. Joan Pons actualment exerceix de rector a les parròquies de Santa Maria del Camí i a Alaró, a més de dur a terme altres tasques pastorals. I està ultimant la sortirà a llum del llibre dels culleres a Búger. 

“Tots sabem que Búger des de temps de l’avior ha  estat un poble de cullerers”, apunta l’autor que en aquest llibre dona a conèixer aquest ofici que malauradament s’ha perdut. “D’aquelles culleres i forquetes fetes artesanalment a mà ja no n’hi ha”.

 El Llibre recull una àmplia investigació damunt l’Ofici dels cullerers a Búger, a partir de la publicació “Els cullerers, un capítol de la història de Búger”, publicat al ‘Diari de Buja’ l’any 1980.

La públicació que prest veurà la llum destaca la quantitat de famílies que tractaven la fusta i l’obraven per fer les culleres i forquetes que després abastien les cases del poble i també el mercadeig que es feia a les diferents fires on els Cullerers participaven en la venda del seu gènere. L’autor del llibre destaca també la importància d’aquesta activitat artesanal al poble, sobretot al llarg del segle XIX,on a més eren les dones que tenien un protagonisme destacat en aquesta tasca artesanal.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'