El centre de salut de sa Pobla, amb una població menor als 20.000 pacients del poble i de les poblacions adscrites de Búger i Campanet, a més d’altres que s’han incorporat de Pollença, el Port, a més de Muro i Can Picafort, forma part d’un projecte pioner, ‘Cohorte IMpact, que vol arribar a la medicina de precissió.
“La medicina del futur”, segons el doctor Joan Llobera, cap del departament d’investigació d’Atenció Primaria de Mallorca i impulsor d’aquest projecte que està finançat i tutelat per l’Institut de Salud Carlos III de Madrid. Segons el doctor Llobera el projecte IMpact (Infraestructura de Medicina de Precissió associada a la Ciència i la Tecnologia), cerca les bases per la implantació de la medicina de precissió. Per disposar d’aquestes bases, han de passar, de forma voluntària, pel centre de Salut de sa Pobla uns 4000 usuaris, o com diu Llobera, “donants de dades”.
El projecte és molt ambiciós i a les illes abarca dos centres de salut, un urbà, pel gran nombre d’usuaris, com és el de Calvià, i, l’altre rural, que seria el de sa Pobla. “Les dades recollides entre els 4000 donants, que en cinc anys han de participar en el projecte, després es remetran al Carlos III, juntament amb les dades d’altres milers de donants d’informació d’altres punts de l’Estat i, a més tot plegat forma part d’un engrenatge de recollida d’informació a nivell internacional“, apunta el doctor que matisa que Balears ha estat el primer pla pilot on s’ha posat en marxa. A nivell de tota Espanya s’han de recollir les dades de 200.000 persones.
El perfil dels donants d’informació han de ser dones o homes escollits a l’atzar d’entre 16 a 79 anys. El perfil de dades que es recullen ha suposat una feina prèvia per tal d’obtenir uns resultats que en qualsevol moment es puguin creuar i estreure informació molt valuosa de cara a un futur. Segons Llobera els voluntaris a formar part del projecte se’ls fa un ampli qüestionari sobre elements genètics, hàbits de tota casta alimentàris, de feina, oci, exposicions a elements naturals o externs, situació social i familiar… Seguit d’una sèrie de proves mèdiques com analítiques, proves d’esforç, controls de circulació i d’artèries, audiometries, càrdios,… “Tot plegat ha suposat preparar prèviament un equip de professionals que duen a terme totes aquestes proves i la recollida de dades un cop han contactat amb els usuaris d’aquests municipis. Aquests han d’aceptar de forma voluntària participar a l’IMpact, sempre guardant l’ètica professional entorn dels resultats que s’obtenguin. I a més en qualsevol moment els voluntaris poden desistir”, aclareix el cap d’investigació, que es mostra totalment convinçut que “les dades que s’obtenguin seran brutals per en un futur aplicar la medicina de precissió, que permetrà disposar de més eines terapèutiques per fer un tractament personalitzat i menys agressiu a cada pacient. El repte de futur és disposar de prou informació de la població”.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió