Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Inca homenatja a Llorenç Beltran ‘es Barbó’, activista polític i redactor del Foch i Fum afusellat l’any 1937

El cicle ‘Inca té Memòria’ que organitza l’Ajuntament d’Inca aquest mes de febrer clourà avui amb la inauguració d’una exposició dedicada a Llorenç Beltran Salvà al claustre de Sant Domingo, i l’acte del memorial de l’Oblit.

Llorenç Beltran Salvà (1873-1937), de malnom ‘es Barbó’, va ser un barber inquer, redactor de la revista politicosatírica Foch y Fum, amb la que va col·laborar des del seu naixement, al 1917, i on signava com “barbó inquero”. Beltran va ser un home culte i actiu dins el món cultural i progressista, i tot i que mai va militar a cap partit polític, les seves idees eren fortament anticlericals i properes a l’anarquisme, fet que el va portar a redactar centenars d’escrits satírics i crítiques polítiques publicades a la revista, que gaudia de gran popularitat entre els lectors d’esquerres d’aquella època. Després de l’esclat de la Guerra Civil fou empresonat a Can Mir. El captiveri tingué lloc el dia 22 de juliol del 1936, acusat d’un delicte d’adhesió a la rebel·lió, i en conseqüència va ser afusellat al cementiri d’Inca, un any després del seu empresonament.

La seva figura ha passat a l’oblit, i realment se’n saben poques coses, tot i que Gabriel Pieras Salom, cronista de la ciutat d’Inca, va rescatar la seva figura en una comunicació recollida a les Jornades d’Estudis Locals d’Inca del 2009. 

És per això que enguany, des de l’Àrea de Cultura, Normalització Lingüística i Memòria Democràtica de l’Ajuntament, dins el Cicle de Memòria Històrica ‘Inca té memòria’ d’aquest mes de febrer, s’ha volgut recuperar la figura de Llorenç Beltran “Barbó“ dedicant-li una exposició, que s’inaugura avui, i que es podrà visitar de dilluns a divendres, de 16 a 20h, i els dissabtes de 10 a 13h.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'