Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

La Colla de Gegants de sa Pobla creix amb dos gegantets nous

La Colla de Geganters de sa Pobla es prepara per créixer. Els gegants Antoni i Margalida a partir de la propera tardor estaran acompanyats per dos ‘gegantets’ nous. Aquests seran Madò Antonia Buades, més coneguda com ‘na Perandenga’, i en Toni ‘Ballador’

Segons explica la cap de Colla, Dorotea Cela Serra, “la idea de fer créixer la colla de Geganters amb noves incorporacions feia temps que ens rodava pel cap, ja que a la colla i formam part moltes famílies amb nins i ells també volien ser portadors d’un gegantet”. La pandèmia però els feu refredar i, ha estat aquesta primavera quan van començar a reactivar la idea i posar en marxa un qüestionari per saber quins eren els personatges que voldrien els veïns com a nous gegantets del poble.

Al formulari incloïa diferentes preguntes per definir els nous personatges. Aquests, explica na Dorotea, des d’un primer moment van treure a la llum que un dels dos havia de ser una dona, amb arrels pobleres i representativa de la cultura popular del poble. Així es va configurar el personatge de Madò Buades. “Després, calia acompanyar-la amb un altre personatge en consonància amb els valors de cultura popular, arrelament i difusió d’aquesta cultura i del poble de sa Pobla. En aquest cas el perfil més adient vam considerar que era el d’en Toni Ballador”. 

En el primer cas i abans de fer públic els personatges, la Colla de Geganters va contactar amb una neta de madò Perendenga per fer-li arribar les seves intencions i comptar amb el vistiplau de la família. I, un cop assolit, es comunicà també a Toni Ballador. Aquest, explica al cap de Colla, “és soci fundador de la Colla de Gegants de sa Pobla, sonador i mestre de ximbomba i glosador. Reuneix el perfil que cercavem i que els veïns ens van transmetre en el formulari- amb unes 250 respostes-per tal de ser un bon acompanyant a la figura de Madò Buades”

Els nous gegantets ja comencen agafar forma al taller de l’artista pobler Andreu Company, que es farà càrrec de fer els caparrots. “Ara ja ha enllestit el modelatge amb fang per després fer el motlle definitiu”. Mentre el mestre geganter de Mancor, Manel Alba, es farà càrrec de l’estructura. Aquests nous gegantets podran ser portats per nins de 8 anys per endavant fins a una altura màxima d’un metre seixanta cinc. 

La propera tardor la Colla gegantera té previst fer una presentació i apadrinament dels nous gegantets, “just abans que s’estrenin a la trobada de Gegants que es durà a terme el mes de novembre dins el marc de la trobada de Xeremiers”, apunta Dorotea Cela, tot anunciant uns dies de bulla i festa per donar la benvinguda a les noves creacions artístiques .

Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Publicitat

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'