Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

La cooperativa pagesa d’Inca celebra el 40 aniversari amb garantia de relleu generacional

L’activitat de la cooperativa pagesa d’Inca es centra en la compra de cereals, ametles i garroves.

L’activitat de la cooperativa pagesa d’Inca es centra en la compra de cereals, ametles i garroves.

La concepció que es té d’Inca, com a ciutat cap de comarca, i de serveis comercials i administratius, i amb una indústria del calçat residual, el que per a molts sorprén és la seva activitat agrària. Tant és així que aquests dies la Cooperativa Pagesa d’Inca ha celebrat el seu quaranta aniversari. Una cooperativa que aglutina 35 socis, més una dotzena de pagesos i ramaders associats. I, segons explica l’actual president de l’entitat, Tomeu Martorell, té el futur garantit, “ja que 1/3 dels socis són joves pagesos d’entre 25 i 35 anys”. Aquesta fita situa a la Cooperativa Pagesa d’Inca entre les cooperativa de Mallorca, en relació al nombre de socis, en una de les que més joves pagesos disposa, expliquen els pagesos més veterans, que es mostren satisfets de veure com el relleu al camp, de moment, té futur. 

El saló d’actes del Centre Bit d’Inca va acollir la celebració del quarantè aniversari de la Cooperativa Pagesa. “Aquesta va nèixer, segons van explicar el president de l’entitat i el també enginyer i fins fa poc cap de la conselleria d’Agricultura a Inca, Pau Ramis, el maig de 1982 per “l’impuls que li van donar 10 pagesos que volien accedir a la compra de productes, màteries primes i maquinària de forma conjunta per abaratir costos. I, alhora poder comercialitzar el que s’obtenia del camp a preus més avantatjats”. La presidència de l’entitat inicialment fou per Miquel Ferrer, que després el cedí a Llorenç Rigo, fins el 2002. De les hores ença durant aquests darrers 20 anys, ha estat en mans de Tomeu Martorell

La primera seu i punt de venda i recepció de productes de la Cooperativa fou a l’Avinguda Reis Catòlics. Allà vam començar amb un petit magatzem gestionant les necessitats dels pagesos de forma conjunta. “El 1986, explica Martorell- ens vam adherir com a cooperativa de segon grau al Camp Mallorquí i el 1990 a UCABAL. Mentre el 2001 van fer una aposta per créixer i ampliar serveis i atenció als socis i també obrir la porta a altres associats. A les hores fou quan vam adquirir les noves dependències del polígon industrial, una nau de 350 metres quadrats”

Aquest canvi, apunta el president, va suposar una inversió de 20 milions de les antigues pessetes. “Una inversió que també ens obligava a ampliar el servei i atenció als socis i al públic en general. Així vam ampliar l’horari de matí i capvespre, vam contractar més personal i van oferir el servei de bàscula les 24 hores”. Uns serveis, que segons Martorell, han atret a la Cooperativa d’Inca pagesos dels pobles dels voltants, com Selva, Mancor, Binissalem, Llubí o Campanet. 

Pel que fa a l’activitat de la cooperativa pagesa d’Inca aquesta es centra en la compra de cereals, ametles i garroves, bàsicament. A més a la seu de la cooperativa els pagesos, socis i associats, es poden abastir d’abods i llavors, a més de ser un punt de venda dels productes que ells cultiven. En quan a l’evolució laboral i econòmica del pagès i de la cooperativa al llarg d’aquests 40 anys, l’actual president ho explica dient; “als inicis per un mè ens pagaven 12.000 pessetes i ara 70 euros, mentre que compravem el litro de gasoil a 7 pessetes i ara el pagam a 1 euro 20 cèntims!”. Amb aquesta comparació, Martorell i altres socis i exdirectius com Bernat Ramis de Santiani de Campanet, asseguren que “sense les ajudes institucionals i les subvencions no hi hauria pagesia possible per viure de forma rendible”. 

Amb ajuts o amb esforç, o ambdues coses, la Cooperativa Pagesa va celebrar  quatre dècades d’activitat agrícola a la ciutat ‘industrial’. Una fita que va comptar amb el suport de representants d’altres cooperatives, com el president i gerent de la Cooperativa Pagesa de Pollença, a més del representants institucionals, com el Director general Jesús Jurado, el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, la presidenta de les Cooperatives Agroalimentàries, el batle d’Inca i regidors com Àngel García, que a més d’associat, en anteriors legislatures ha gestionat l’àrea d’agricultura dins l’Ajuntament colze a colze amb la cooperativa.

Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'