L’equip d’arquitectes poblers formats per Antoni Pons, Bernat Pons i Anna Gorrochategui, estan a punt per l’estrena del nou auditori que han dissenyat a la ciutat gallega de la Ribeira a la Corunya.
L’equip tècnic conjuga experiència de la mà del veterà arquitecte Antoni Pons, que ha format part i ha dissenyat diferents espais escènics de l’illa com l’auditori d’Alcúdia, el teatre de Lloseta, el teatre Principal d’Inca o el teatre de Santa Maria, entre d’altres. A més ha integrat dins el projecte la visió de dos novells arquitectes, el seu fill, Bernat i la seva companya Anna Gorrochategui. Val a dir que els tres comparteixen despatx i curolles arquitectòniques a un mateix espai a sa Pobla. Encara que en alguns aspectes divergeixen. Entre aquests, tenen debat quant a presentar-se als diferents concursos d’idees de disseny per edificis de tota casta, des d’auditoris, teatres, escoles, o habitatges oficials. Així mentre el pare, Antoni Pons, empeny els joves de l’equip a dedicar-se a la redacció i disseny de projectes per a presentar-se a concursos de manera professional, és a dir, “durant la jornada laboral. Jo havia de fer molts de projectes particulars i després dedicava temps els vespres i caps de setmana a pensar i dibuixar plànols per presentar-me als concursos. Ara pens que ells poden invertir més temps en horari laboral a aquesta tasca”. Un anàlisi, que no acaba de compartir la parella Pons-Gorrochategui, que veuen els concursos “més com un hobby”. I el pare assegura que “els concursos serveixen per pensar” Així i tot, l’equip assegura “és en aquests projectes d’idees on poden desenvolupar més la imaginació i creativitat”. “Som més lliures per dur a terme el disseny, malgrat ens hem d’ajustar a unes regles”, apunta Anna. “Es tracta de presentar una idea i després anar resolent els detalls i polint el projecte final”, afegeix en Bernat.
“Amb la construcció de l’Auditori d’Alcúdia vam aprendre molt; ens vam assessorar del funcionament que havia de tenir l’edifici, la maquinària que precisava, l’acústica, la funcionalitat que ha de tenir com auditori i teatre…Tot aquell aprenentatge i sobretot el sentit comú, ens ha duit a poder optar a altres concursos i de fet assolir el disseny d’altres espais escènics”, diu Antoni Pons.
El darrer d’aquests en funcionament ha estat el Teatre Principal d’Inca, on ja hi va participar en Bernat. L’experiència adquirida els va avalar per dissenyar el projecte guanyador de l’Auditori de la Ribeira, que aquest estiu obrirà les seves portes al públic.
Es tracta d’un projecte que va sortir escollit d’un primer concurs d’idees al qual es van presentar sota el lema ‘Choiva, pedra e cristal’, que segons explica Anna, “representa els tres elements que han quedat reflectits en la imatge de conjunt, amb superfícies reflectants, transparències i una gran presència d’elements de formigó, a més d’altres elements austers que amb imaginacions resolutives configuren un equipament de presència noble”.
El nou espai escènic i musical de la Ribeira conjuga tres espais ,expliquen els arquitectes; “una sala gran per a 450 persones, una de petita per a 200 butaques mòbils i una sala d’assaig”. Però on ells van posar el granet de sorra i van portar-se el jurat a la butxaca va ser amb el disseny d’una quarta sala; “l’espai de circulació i accés a l’auditori el van convertir en una sala multifuncional que es projecta cap la plaça l’exterior”.
Quant a la construcció i els elements emprats destaquen els murs de formigó recoberts amb fusta d’eucaliptus, típica de la zona, a més de la fusta de pi-que és més econòmica- i la van tintar de negre, ja que l’altra opció era “fusta carbonitzada però també resultava un procés més car”. Els arquitectes destaquen el disseny interior “amb les costelles com si fos un instrument musical i a més fa la sensació que ets dins una caixa de música”
L’equip pobler destaca l’eficiència i facilitat per treballar amb els equips i l’administració gallega com l’arquitecta Mónica Balado, a més de comptar amb l’assessorament escènic del pobler Pedro Marcé.
A les portes dels darrers retocs i comprovacions del nou espai escènic a punt d’inaugurar des del despatx d’arquitectura de sa Pobla fan una aposta agoserada i asseguren que “som un despatx d’arquitectura petit que si volem podem fer i aconseguir coses grosses”. D’aquí que apostin per una arquitectura contemporànea, amb nous elements estructurals i d’acabats finals com el ferro o les peces d’encofrar que revesteixen el seu despatx.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió