Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Les restes de Jaume Ordinas, assassinat l’any 37, tornen a Alaró

Les restes de Jaume Ordinas, alaroner assassinat l’any 37, varen tornar dissabte a Alaró. Dissabte el Govern va fer l’acte d’homenatge i retorn amb presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i del batle d’Alaró, Llorenç Perelló. Les restes varen ser lliurades al seu nebot, Antonio Cortés.

La mort d’Ordinas està ressenyada al Diccionari Vermell de Llorenç Capellà, que detalla que li deien en ‘Fonoll’ de malnom, era sabater i no estava afiliat a cap partit polític, però sí a la societat instructiva ‘La Aurora’.

L’investigador local Marçal Isern ha documentat testimonis de familiars per completar la informació: “Fou detingut dues vegades i empresonat a Can Mir”. La primera fou el 15 de setembre de 1936. Conten que per desembre falangistes alaroners varen fer un seguit de detencions de gent vinculada a la Societat Obrera que havien estat amagats des del cop d’estat de juliol. Ordinas estava dins el cafè del Casino i sortí al carrer quan passava la comitiva amb amics seus, i es veu que al cap de l’escamot no li agradà veure’l allà mirant i també el va arrestar i el va traslladar a Can Mir. Per gener el varen treure de la presó amb els companys Mateu Pascual i Miquel Pericàs, comunicaren l’alliberament a les famílies, i els transportaren a Porreres per matar-los.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Publicitat

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'