Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Minart: cultura arrelada a Lloseta

Tomeu Coll I Comissari Projecte Minart


Muntar exposicions a qualsevol poble i mantenir una continuïtat pot ser una feina complicada. En primer lloc hem de tenir en compte que no tots els pobles tenen espais com Can Gelabert (Binissalem), sa Quartera (Inca), Can Planes (Sa Pobla) o Son Tugores (Alaró). Per això, a Lloseta s’han anat fent iniciatives que, tot i haver assolit una forta repercussió mediàtica, han tengut una durada limitada. Podem posar per exemple “Accions” que es va fer al Palau d’Aiamans (2011, 2012 i 2013) o “Espai Minatres” (2019).

Molt sovint no es segueix l’ordre lògic que seria el de crear un espai i després fer una programació per a ell, sinó que hi ha projectes que s’han de fer a llocs que no estan preparats degut a la mancança d’espais específics. A Lloseta s’han fet iniciatives amb la il·lusió de poder establir un lloc que sigui el referent a nivell plàstic per al municipi. Sa Mina s’ha convertit en aquest espai, però queda lluny del que hauria de ser un centre cultural, tot i que poc a poc, l’Ajuntament fa feina per millorar aquest fet.

L’any 2020 va néixer el “Projecte Minart” amb una idea clara de temporalització, on artistes amb trajectòria es juntarien amb altres que per primera vegada mostrarien les seves produccions, sempre amb les condicions més favorables possibles, seguint els criteris establerts per l’AAVIB.

Després de tres anys han exposat un total de setze artistes que han presentat unes obres de molt bon nivell utilitzant diferents materials, suports i tècniques (fang, pedra, fusta, ferro, oli, acrílic, fotografia, collage digital, estampació, dibuix digital, etc).

Visita dels artistes a sa Mina el dia abans de la inauguració de l’exposició col·lectiva

El dijous dia set de juliol, es va fer la inauguració col·lectiva de ‘Minart 2020-22’ que va servir per presentar el catàleg del projecte i juntar en una mateixa exposició una obra de cada un dels creadors que ja havien exposat anteriorment: Carme López Raja, Catalina Martorell, Pere Cifre, Jaume Llabrés, MaxMigue, Joan Mut, Paco Peris, Isabel Serra, Santi Taura, Juanjo Tomàs, Xisco Amer, Jordi Coll, Joan Oliver, Marga Beltrán, CollBernat i Calixt Ramon.

L’edat i les trajectòries de cada un d’ells són molt diverses. Així com alguns dels artistes tenen un currículum ample, d’altres feien la seva primera exposició a un espai d’art, fet que els ha obert les portes a participar a altres projectes gràcies a la qualitat de la seva feina.

A la inauguració hi va assistir un nombrós públic i es podrà visitar tots els dijous de juliol i agost, coincidint amb la programació de les ‘Nits Culturals’ que inclouen concerts, presentacions de llibres, debats o cinema entre d’altres.

Formam la nostra identitat a partir de vivències. Som part del que hem llegit, hem escoltat o hem vist. Per això és important l’esport, la música i l’art, i, tot i que sovint coixegen alguna d’aquestes parts, a Lloseta s’està treballant per millorar aquestes mancances culturals, a vegades des de l’ajuntament, però molt sovint des d’iniciatives privades. Perquè: “La cultura defineix un poble i marca el seu futur”.

Reflexió en clau de poble

Som un poble viu i participatiu i podem valorar molt positivament: com muntam i vivim el carnaval; la bona gestió de la nova escola de música; el nostre teatre; les instal.lacions esportives; l’orquestra, el cor, els grups i associacions musicals; la nostra revista; els Dimonis i totes les associacions (sa Capsaneta, Ni Verd ni Madur o s’Estel del Cocó entre altres) que acaben aportant al poble millores i motius per sortir al carrer ; en definitiva, tots els qui promouen actes, i tots els qui acaben “consumint” qualsevol proposta creativa… per tot això val la pena recolzar les iniciatives culturals.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'