Tot i que des de fora pugui semblar que l’Observatori Astronòmic de Costitx està abandonat o en desús, quan entres a dins la percepció de les coses canvia. Tot i estar des del 2016 en concurs de creditors, tota la maquinària segueix en funcionament i mirant cap el cel. Perquè durant aquests vuit anys la Fundació de l’Institut d’Astronomia i Astronàutica de Mallorca (FIAAM) ha seguit investigant i estudiant a porta tancada. Ara, l’obertura al públic d’aquestes instal·lacions torna ser més a prop, perquè el grup inversor eivissenc Bibo ha comprat l’Observatori.
Va ser el 1991 quan l’Observatori de Mallorca va obrir les seves portes, però el seu naixement és anterior. Va ser durant els anys 80, a Sencelles, quan un grup de científics es van començar a aficionar a l’astronomia en l’observatori privat que tenia Miquel Bonet. Uns anys més tard van decidir que era necessari professionalitzar-se i fer una cosa més gran i van trobar a Costitx el lloc ideal. «Ens vàrem adonar que el Pla de Mallorca és molt bo per l’Astronomia. Molt millor que la Serra de Tramuntana, perquè allà hi ha turbulències contínues de la mar», explica Salvador Sánchez, president de la FIAAM, sobre la ubicació de les instal·lacions. La Fundació es va comprometre a dotar l’observatori de noves tecnologies si les institucions construïen l’edifici. I així va ser com el maig d’aquell any es va inaugurar l’espai. «El juny del ‘91 ja teníem les millors imatges de Saturn fetes des d’Europa. I, a partir d’aquí, no hem aturat d’aconseguir fites. Som els primers d’Espanya en descobriments directes de supernovas, cometes i asteroides. El 2003 vàrem descobrir el primer NEO i ara duim prop de 100 asteroides perillosos descoberts», segons comenta Sánchez. El mateix 2003 l’observatori va fer encara una passa endavant més amb la construcció d’un planetari, que ara mateix està en procés de rehabilitació.
Vint-i-cinc anys d’investigacions, estudis i visites escolars i educatives es van veure afectats per l’economia. El 2016 l’Observatori Astronòmic de Mallorca va haver de posar el pany a la porta i va entrar en concurs de creditors. Segons el president de la FIAAM, això va ser causat per l’incompliment de les institucions: «Deixàrem de rebre subvencions i, a la desesperada, vàrem pensar un pla de negoci que anomenàrem ‘In the Space’, que era una espècie de turisme nocturn que ens hauria servit per salvar-ho. No ens el varen deixar dur a terme i vàrem haver de deixar caure l’observatori». Això, però, l’únic que va suposar és el tancament de cara al públic, perquè tots els telescopis seguiren funcionant i utilitzant-se per part dels científics de la Fundació. Vuit anys després, de subhastes fracassades i d’un preu en baixada constant, el grup inversor eivissenc Bibo, que també gestiona el Jardí Botànic d’Eivissa, ha decidit comprar les instal·lacions. Però no deixarà la Fundació a un costat: «El propietari és un entusiasta de la botànica i la natura i vàrem arribar a un acord per fer un conveni de col·laboració perquè la Fundació pugui seguir gestionant l’Observatori», comenta Sánchez.
Ara, quan s’acabi la rehabilitació i adaptació del recinte, l’Observatori de Mallorca tornarà a obrir les portes del cel a la ciutadania. Tornaran els cicles didàctics i les visites escolars. I, evidentment, l’equip científic seguirà observant, investigant i descobrint. Sánchez té un objectiu ben clar per aquesta nova etapa, i és el “d’omplir el cel d’asteroides amb noms balears de l’àmbit de la cultura, la ciència i la geografia. Quan descobreixes un asteroide li pots posar el nom que vols. I com més noms tinguem, més possibilitats hi haurà que algun dia una missió robòtica espacial visiti algun dels nostres asteroides”.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió