Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Àgora

El Padrí

Jeroni Salom a l’Àgora de Sa Plaça

Jeroni Salom a l'Àgora de Sa Plaça

Un moment o altre pertoca fer llistes (confessam que ens agrada força); llistes de ciutats visitades, de llibres llegits, deixats (i no tornats), de músiques preferides, d’amistats perdudes (a vegades sense saber per què, i això fa mal de no dir) i, és clar, d’amors fracassats. La vida, en el fons, és una llista, incompleta i rònega.

Si ens demanassin un llistat dels films que més patxoca ens fan, que revisitam adesiara, que mantenen la vàlua i la frescor des que els vàrem veure per primer cop, entre els deu primers, sense cap dubte, hi figuraria El padrí (The Godfather), de Francis Ford Coppola, del 1972, enguany en fa cinquanta, doncs, de l’estrena, a partir d’una novel·la més aviat mediocre, però molt venuda, de Mario Puzo, que va fer de guionista. S’ha tornat a reposar, en qualque cine del redol i tot, amb motiu de l’efemèride.

Hi ha tanta informació sobre la saga que és una mica agosarat atrevir-se a dir-ne res. Som part dels espectadors ingenus i no especialitzats que ens limitam a guardar dins la retina i a evocar dins la memòria seqüències del film. A cada nova visió, a més, pareixen com a noves. Algunes de les quals, per paga, ens varen provocar més d’un malson una temporada llarga, no fos cas que ens ho fessin a nosaltres, com la del cap del cavall tallat deixat dins el llit (no era real, per cert), com a avís per a navegants per a qui no s’avé als desitjos de la família.

Justament la crítica ha destacat com a gran mèrit del film el retrat de família que s’hi fa, hi deu tenir a veure els orígens sicilians, capaç de fer de família normal, amb els menjars i festes, com de recórrer a la violència més descarnada. Tot en nom de la família. Potser sempre se n’han duit els elogis l’elenc de grans actors, sobretot Marlon Brando i Al Pacino. Tanmateix, sense la música de Nino Rota ni la fotografia de Gordon Willis no seria un dels clàssics del cine del segle XX

Jeroni Salom
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Publicitat

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...