Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aparador

Arriba la setmana de les Ànimes amb activitats a molts pobles

Passat Sant Lluc, el 18 d’octubre, s’enceta el calendari festiu de tardor, ple de costums i tradicions, encara que moltes es van transformant i s’incorporen nous elements de cultures forànees. Sant Lluc marca la fita del període firal, encetant les fires d’Inca i-ara que s’ha recuperat la normalitat- s’enfilen fires fins a Nadal. La fita també marca la recol·lecció de les fruites de tardor, caquis, codonys, magranes, serves i nesples. El període de Sant Lluc a Santa Úrsula- dia 21 d’octubre, diada de Les Verges- és dona per encetat el temps de fer i menjar bunyols.

Aquests dies forns, paradetes al mercat i diferents comerços lloguen bunyoleres per tal de poder servir aquesta llepolia als seus clients, ja que molts o no en saben fer, o desisteixen de fer-ne. La diada de Tots Sants, és una altra de les fites on els bunyols hi són presents a taula. Acompanyant als bunyols per Tots Sants també es manté el costum de fer o regalar els Rosaris de llepolies als fillols i nins de la casa. 

Forn Can Delante d’Inca

Al costumari popular de les celebracions de Tots Sants, a part de la visita als cementiris i l’ofrena de flors als difunts, s’han incorporat altres elements festius forans, com la celebració del halloween, amb disfresses terrorífiques per infants i grans. Mentre els primers es dediquen a recórrer les cases sota la contrasenya de ‘truc o tracte’ per recollir caramels, els jovençans aprofiten per celebrar festes amb ornamentació entre fantasmagòrica i terrorífica, a casa o a pubs i bars, ara que ja es poden recuperar aquestes celebracions. 

Enfront de tanta disbauxa aquí també s’intenta recuperar la Nit de les Ànimes, la vesprada de Tots Sants, que era la nit en què les ànimes tornaven a les cases a visitar els vius, i per això era habitual deixar-los llums encesos i petits presents. Cal destacar el conegut joc de les animetes, consistent en anar amagant per la casa panellets o castanyes -que en el marc del joc són regals deixats per les ànimes dels morts que aquell dia tornen- per tal que els infants les trobin a l’endemà, com a prova de la visita dels difunts. Eren i són rituals per tal de donar visibilitat a la mort, que també forma part de la vida. Una aposta aquesta que també fan diferents col·lectius amb activitats a cementiris i espais públics volguent desmitificar la mort. Entre els quals s’inclouen les visites guiades als cementiris.

A la següent galeria trobareu alguns dels pobles que fan activitats temàtiques aquest cap de setmana, com són Alaró, Lloseta, Binissalem, Sineu, Inca, Consell, Mancor, Pollença i Campanet.

Inca celebra la Nit de les Ànimes amb activitats per a totes les edats

Coincidint amb la festivitat de Tots Sants, l’Ajuntament d’Inca organitza, un any més, un complet programa d’activitats dirigides a tots els públics, per celebrar la Nit de les Ànimes. Tots els actes organitzats pel consistori de la capital del Raiguer es duran a terme el pròxim 31 d’octubre a la plaça Mallorca i s’inclouen en la programació de la segona Fira d’Inca, la Fira de l’Oci i l’Esport. 

Així doncs, la programació especial comença a partir de les 18 hores amb moltes activitats: taller de Rosaris, taller de fanalets, taller de pintacares, taller de varetes màgiques, taller de bossa personalitzada i taller de clauers terrorífics. «Des de l’Ajuntament d’Inca volem incidir en els aspectes més tradicionals de la festa. És per això que també durem a terme tallers de rosaris o tallers de fanalets, entre altres activitats», explica el regidor de Joventut, Andreu Caballero.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

De forma paral·lela, es desenvolupa també a Inca una completa i variada oferta complementària per celebrar la nit més terrorífica de l’any. El Teatre Principal d’Inca ha programat el cicle de cinema Halloween Fest, amb la projecció de tres films clàssics de terror: La huérfana: Primer asesinato, The Innocents i Smile. 

Finalment, per iniciativa privada, Projecte Z durà a terme un gran scape room per tot el municipi, amb punt de partida al Quarter General Luque. La participació en aquesta activitat és per equips de 4 persones. Així mateix, TecnoMallorca també organitza tallers tecnològics de Halloween. 

«Estam molt contents de consolidar aquest tipus d’activitats per a totes les edats i sobretot per als més petits amb motiu de la celebració de Tots Sant. Aquestes activitats tan diverses programades per la Nit de les Ànimes enriqueixen les Fires d’Inca 2022 i concretament la segona Fira, dedicada a l’Oci i a l’Esport», declara Virgilio Moreno.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'