Els productors d’oví veuen com cada cop se’ls paga menys per la llana provinent de la tosa, amb l’agravant que és un material que no es pot deixar sense retirar per la contaminació que suposa. I, a més, apunten, s’hi afegeix la manca d’empreses comercialitzadores que estan dispostes a retirar la llana i enviar-la a la península, ja que a l’illa no hi ha una infraestructura per tractar-la i reutilitzar-la.
De tot plegat la fira de Maig de Sineu, punt de trobada del món pagès i ramader, acollirà una mostra de les possibilitats i sortides que se li pot donar a la llana i qui és que treballa pel seu reciclatge i reutilització.
Segons la regidora de fires, Xisca Ramis, situats a la zona alta del Fossar i davora el corral on cada any s’hi col·loquen els tonedors, enguany també hi haurà «un grup liderat per dones que vol revaloritzar la llana d’ovella, aprofitant-la al màxim, realitzant tasques de formació, assessorament i gestió».
Aina Canyelles, presidenta de l’Associació de l’Ovella Roja Mallorquina, explicarà les bones pràctiques a l’hora de tondre i com separar segons les diferents qualitats la llana. Cristina Ferrer i el seu equip de Reconatura, mostrarà les possibilitats i usos que es poden donar tant en el sector tèxtil, com els de decoració i de complements de moda. Sara Lechuga,a través de Fil de Bosc, aprofita les parts més brutes de la llana per realitzar compostatge i adobar posteriorment els camps de cultiu.
«Mitjançant aquestes pràctiques aprofitem tota la llana en la seva plenitud i la revaloritzem fins l’ultim flament», apunten
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió