Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aparador

Pasqua, una celebració religiosa festiva per tothom

Les festes de Pasqua s’enceten a la majoria de pobles el Diumenge del Ram, encara que alguns pobles que tenen costum fer un pregó entorn a Pasqua donen el sus dies abans. Enguany el Bisbe, Sebastià Taltavull serà el pregoner de la Setmana Santa pollencina. Mentre a Sineu la nova directora insular de Patrimoni i exregidora de Sineu, Maribel Arnau, ha estat la pregonera i l’acte fou acompanyat per la Filharmònica Porrerenca. 

Manquen confrares.-Des de l’inici de la Quaresma confraries de diferents pobles, com Sineu mateix, Pollença o Inca, han fet una crida al voluntariat per portar passos i recuperar vestits i així poder cedir-los a nous confrares. Entre altres la confraria sineuera la Bona Mort, coneguda com en Faveta, vol recuperar i dur un control de tots els vestits de cuculla que tenen diferents famílies i que ja no surten a la processó. 

Sineu.– La consellera de Cultura del Consell, Antònia Roca i el batle de Sineu, Tomeu Mulet, presentaren el programa de la Setmana Santa sineuera. Roca i Mulet assenyalaren la importància patrimonial que suposen aquestes processons. El batle va agrair al Consell el seu compromís i assenyalà que enguany es retrà homenatge a dona Margalida Estela Massanet, qui fou important impulsora de les processons en els anys seixanta. Mulet destacàel valor patrimonial de la Setmana Santa Sineuera “que serveix per fer poble i que és un atractiu cultural i a la vegada gastronòmic, amb el sopar de frit”.

Inca.- És un altre dels municipis on l’Associació de Confraries, que enguany celebra el 40è aniversari, compta amb el suport municipal per desenvolupar els diferents actes i processons des del Diumenge dels Rams fins la diada de Pasqua. El programa festiu, amb fotografies dels diferents passos aportades per Xalest i on destaca la portada per la seva singularitat i alhora “clam” per a trobar el relleu. Aquesta l’ocupa la imatge del portador del gran penó, que és l’única persona preparada per fer onejar la bandera que encapçala les processons.  

Llubí.- Viu un ressorgiment de les processons tant del Dijous com tel Divendres Sant. Ha vengut de la mà de l’estrena de la Confraria del Sant Crist de l’Ermita, que porta un pas d’una tona i compta amb una cinquantena de confrares. 

Pollença.- el Davallament del Calvari el Divendres Sant  atreu més públic i també feligresos, amb l’entrada paulatina de les dones formant part de diferents confraries i també de les anomenades ‘Capes’. El davallament amb els centurions i els confrares per la llarga escalonada fou declarada festa d’interès turístic el 1968. Però també atreuen molts  de seguidors i espectadors els quadres plàstics. El recorregut enguany passarà per la barriada de Sant Jordi, canviat totalment el recorregut del Dijous Sant.. 

Santa Margalida.- Els Vileros commemoren el 30è aniversari del Davalllament del Divendres Sant a l’escalonada de l’església. Per aquest motiu retran un homenatge a Joan Quetglas Gayà el mateix Divendres Sant, mentre Antoni Moragues Estelrich, membre fundador del Davallament, serà el pregoner de les festes de Pasqua. El Davallament compta amb la participació d’un seguit de més de trenta persones que escenifiquen l’encreuament i davallament de Crist. 

La culminació festiva és la processó de l’Encontre el diumenge de Pasqua que és anomenada de diferent manera segons la localitat, com la ‘dels Tres Botets’ o de l’Encontrada. La celebració d’aquesta varia segons el costum de cada poble, així on es manté el costum de berenar de frit en família, la processó és fa molt a primera hora, com a Llubí que és a les 9 del matí.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'