El pròxim cap de setmana sa Pobla celebra la quinzena edició de la fira de la patata. Una mostra que es va encetar el 2008, quan l’ONU va declarar l’Any Internacional de la patata, per deixar constància de l’important paper de les patates en qüestions de malnutrició i pobresa. Les patates també van ser la primera hortalissa que es va cultivar a l’espai. La NASA va tastar per primera vegada les patates de sembra el 1995 i el 2004 va fer servir una tècnica xinesa per cultivar-les en una cambra.
Sa Pobla aquell any va encetar la fira de tardor amb una mostra monogràfica entorn del cultiu de la patata. A més es va dur a terme la presentació d’un llibre entorn del cultiu de la patata poblera amb un seguit de receptes tradicionals a càrrec de Margalida Socias i sota el segell editorial d’Inforaiguer.
El cultiu de la patata a sa Pobla l’han datat a l’any 1845 i d’aleshores ençà els pagesos poblers no han cessat en experimentar nous i diversos sistemes de cultiu i comercialització. Al principi, el tubercle, només es conreava a petites parcel·les de les terres pròximes a s’Albufera, per atendre l’escassa demanda del mercat illenc i dedicar el sobrant de la producció a l’alimentació dels animals domèstics.
El 1926, es va fer un gir en el cultiu de la patata, impulsat pel comerciant Pere Antoni Aguiló, que canvià radicalment l’economia del poble, amb l’arribada de la patata ‘Royal Kindey’ , que el pròxim any ja va ser exportada al Regne Unit. Aquesta varietat de patata fou importada de Mataró, pel mateix P.A. Aguiló que la va cultivar i va animar a la resta de pagesos poblers a participar d’aquella nova experiència, que va resultar ser una petita mina d’or pel poble. El segle XIX, els agricultors poblers feien dues collites de patata; la primerenca destinada a l’exportació, on la sembra es realitzava al mes de novembre i es començava a recollir al maig. L’altra collita, anomenada d’hivern, es destinava al consum interior, era sembrada a finals de juliol i recol·lectada entre octubre i novembre. Però els anys 90, la campanya d’exportació té el seu desenvolupament entre els mesos de febrer a finals de juny, segons la varietat més o menys primerenca. La ‘Lady Christl’ i la ‘Maris Peer’, coneguda popularment com a patató, són les primeres a recol·lectar per proveir el mercat anglès, que encara que actualment no sia el majoritari, sí que te un pes específic dins el marc de l’exportació de patata poblera cap al continent.
Per tal de revitalitzar el producte i sobretot dins el món de la gastronomia el 2009 la regidoria de festes va tirar endavant la mostra gastronòmica entorn aquest producte. Una mostra a la qual enguany hi participen més d’una vintena de bars i restaruants del poble, que no han escatimat esforços per presentar plats bàsics i gairebé oblidats de les cuines familiars, però que en èpoques d’estretor eren ben corrents, com pugui ser ‘el bollit passat per la paella’. La varietat és múltiple i el que els primers anys va ser tota una novetat gastronòmica ara, 15 anys més tard, és una varietat enriquida d’aquelles primeres ‘bombes de patata’, com la patata farcida, o gratinada amb gambes. A la mostra gastronòmica les patates hi seran a cada un dels expositors amb diferents combinacions, des de l’ensalada russa, fins a pizzes, espinagades de patata i ceba, o en els plats dolços amb els típics bunyols, o les coquetes de patata i fins i tot el puding de patata.
En total es presenten un centenar de plats combinats on l’element principal és la patata, per tal de degustar-los i assaborir-los durant dos vespres a la fresca de la plaça Major.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió