Un dels projectes estrella de la legislatura a Lloseta ja és una realitat i tot està a punt perquè es facin els primers moviments en poques setmanes. Es tracta d’intervenir en el cor de la trama urbana i renovar totalment l’aspecte de la plaça major del municipi, anomenada plaça d’Espanya. Però el que farà més impactant l’obra és que l’objectiu del projecte és que la plaça deixi d’estar a tres metres d’alçada respecte al carrer Guillem Santandreu i passi a estar a peu pla d’aquest vial que és una de les zones més comercials, amb botigues i bars.
La batlessa, Angelina Pérez, assegura que des de fa mesos s’està enllestint aquest projecte tan ambiciós, i que ara la previsió és que passades les festes s’acabin els estudis econòmics i es pugui treure la licitació de l’obra. “Hi havia una subvenció de la conselleria de Comerç de la passada legislatura per promoure el mercat setmanal i amb aquest objectiu vàrem començar el projecte: per març vàrem reunir tots els arquitectes del poble per explicar les característiques que havia de tenir i, finalment, es va presentar un projecte local que complia tot el que volíem, de l’arquitecte Toni Pons”.
El disseny definitiu aconsegueix salvar el canvi d’alçada de la plaça amb unes grades que serviran d’escalonada per connectar amb el carrer d’entrada al palau i amb les escales de l’església. Hi haurà també un espai d’escenari fix, d’aquesta manera queda clar que es voldrà potenciar la nova plaça com un centre d’actes socials, musicals i festius. Aquest serà un dels grans canvis, ja que actualment la queixa de molta gent del poble és que la plaça té poca vida.
Potenciar el mercat setmanal s’aconseguirà posant zones d’ombra i arbrat, i també estan prevists uns banys públics i un magatzem municipal. Actualment el mercat de cada dissabte es fa a la plaça Mallorca.
El regidor de comunicació, Javier González, assegura estar molt il·lusionat amb un projecte transformador com aquest “que torna l’espai a com era abans, quan era un camp de terra a peu de carrer”. La subvenció del Govern per promoure el mercat va ser de 400.000 euros i el total de l’obra es preveu que serà de 100.000 euros més.
Lloseta, el premi que es cobrà en Verga dels seus enfrontaments amb l’aristocràcia de l’època
L’empremta de la família March a Lloseta no només passa per aquesta plaça que el financer assumí regalant la finca i pagant gairebé tot el cost de la seva construcció -excepte les voreres i l’encintat, conten les cròniques-.A partir de la segona meitat del segle XX els March han estat uns benefactors molt destacats al poble, donant l’any 1970 la finca d’es Puig, on s’hi va fer el camp de futbol i l’escola actual, restaurant l’escultura de la Marededéu del Cocó (1971), donant una ambulància (1977), els terrenys per un dipòsit d’agua (1983) o l’àrea recreativa del Puig (2001).
La manera com March es va fer amb la finca de Son Togores, on hi havia el Palau d’Aiamans ja seria una altra història no tan dolça. Queda testimoni de les paraules de Mariano Gual de Togores, comte d’Aiamans, que inicià una batalla contra en Verga: “Li hem de donar una bona lliçó a Joan March, perquè ens ha molestat molt i ens ha perjudicat”. Però es veu que la guerra es decantà del costat del vilero, ja que es va quedar amb totes les propietats de la família Togores, i quan se subhastaren els mobles del palau hagué de pregar al finacer que li deixàs retirar objectes personals del dormitori. Finalment digué que no havia tengut més remei que finalment caure davant la coacció de March.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió