Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

De tast

Mantenir l’essència de sa Fonda d’Alcúdia

Ben enmig de la Plaça de la Constitució d’Alcúdia Sa Fonda Llabrés s’alça impassible, malgrat el pas dels anys. L’edifici ha passat per diverses reformes, millores a l’edifici al llarg de les dècades, per a la seva modernització, però l’essència la vol seguir mantenint Ceferina Sampedro, na Cefe de sa Fonda.

Els seus sogres adquiriren Sa Fonda Llabrés a l’any 1957. Na Cefe recorda que va conèixer el seu home i “a 1972 ens vàrem casar i vaig començar a fer feina a Sa Fonda”. No només se va enamorar del seu home sinó de tot el que l’envoltava. Li va transmetre l’amor a la Fonda. “Ell m’ho va transmetre i jo ho seguesc transmetent”. Va ser na Francisca la mare de Pep, que li ensenyà a cuinar els plats tradicionals mallorquins, els bunyols, la coca de patata, les tapes, el frit de matances, llengua amb tàperes, tots els plats de la gastronomia mallorquina.

Els anys han passat i la seva vida ha transcorregut de cara al públic. I na Cefe recorda “cada dia, cada dia prepar les coques de patata”. Per berenar, per mullar amb el cafè amb llet , de postre amb el gelat.

Segur que la gastronomia de sa Fonda  agrada als turistes, “sí, normalment sempre està ple, la cuina de sa Fonda agrada tant a alcudiencs, com a turistes”. Na Cefe subratlla que  ‘no parl idiomes i quan més se gaudeix és quan et pots expressar sigui amb espanyols sigui amb alcudiencs”. Tenen menú diari, amb la clientela del municipi, a més dels turistes.

Peculiaritats de sa Fonda en l’estiu és  el grup d’arqueòlegs que són habituals. I les  famílies que estiu rera estiu, passen les seves vacances a Alcúdia. Així, tenen uns clients que fa més de 50 anys estiuegen a Alcúdia, la família Cerdà, quatre generacions que han triat sa Fonda.

Na Cefe considera que els plats tradicionals agraden als turistes. Els turistes també demanen aquests plats típics.

Recorda com va aprendre ràpid les receptes tradicionals mallorquines, per molts de motius. Se sent orgullosa de moltes de coses, però sobretot diu na Cefe “me sent orgullosa que la gent m’estima. Me fa feliç perquè rep molta d’estimació”.

De fet, no sap quin secret té sa Fonda. “Jo dic el secret a veus, simplement és autèntic, la casa del poble i res més”.

Des de la posta de sol a l’àtic de la reformada Fonda, renovar-se és la constant. Des d’allà es veu l’estructura del centre històric i ‘l’sky line’ d’Alcúdia. Únic. La posta de sol convida a la conversa i a la menja de la tradició. Des de la Fonda Llabrés d’Alcúdia al món. 

Renovar-se però conservar el llegat familiar, l’essència. 

Margalida Socias
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'