Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

e23

ANÀLISI RAIGUER: Inca i Consell resisteixen la pujada general dels populars

L’onada dretana ha sacsejat també les urnes del Raiguer i l’increment tant de PP com de VOX és espectacular. Però, malgrat aquesta pujada, la realitat és que els canvis no suposen un daltabaix a les batlies. I és que tots els batles o partits que tenien la vara poden repetir mandat amb els resultats del 28M, tot i que alguns ho tenen complicat a primera vista pel joc de pactes, com és el cas de les candidatures socialistes de Marratxí, Lloseta i Campanet.

El feu fort del PSOE segueix essent la ciutat d’Inca, on el candidat Virgilio Moreno ha aconseguit sumar suports molt transversals i puja en vots i obtindrà un regidor més, el que té un mèrit especial donada la força general de les opcions de dreta. El batle fins i tot por presumir de sumar a Inca 1000 vots més que la llista de la seva companya inquera Francina Armengol al Parlament. MÉS es manté a Inca i farà possible reeditar el pacte municipal. Per la seva banda el PP dobla resultats, i segurament no aconsegueix més regidors per la força de Vox, que suma un regidor més i arriba a 2.027 vots (el doble que Més, per exemple).

El PP té les seves places fortes del Raiguer a Selva i Alaró, combinant la veterania de Joan Rotger i la joventut de l’alaroner Llorenç Perelló. El PP d’Alaró tenia una majoria absoluta sobrada des del 2019, amb 8 edils, però encara ha marcat més distància i ha arrassat amb un 62% dels vots emesos, el que li dona 9 regidors. El PSOE s’enfonsa encara més i perd un regidor.

Els resultats de Selva tenien especial interès per la irrupció de Feim Caimari, però Joan Rotger, tot i baixar en número de vots, manté la majoria. Feim Caimari ha estat la llista més votada al nucli on es presentava passant al PP.

Campanet també presentava la novetat d’una agrupació d’electors, Mou Campanet, que entra amb força aconseguint 2 edils, que seran els que poden tombar la balança de la batlia. Més i PSOE baixen vots i regidors, i els ecosobiranistes tornen a ser la força més votada. El PP campaneter no es puja a l’onada blava i només aconsegueix un lleuger increment.

Búger també hi ha hagut molt de moviment per tornar tot allà mateix. O, més concretament, a la mateixa persona: qui era el batle fins ara, Pere Torrens, que fa quatre anys anava a la llista del PSOE i ara es presentava amb la llista local (apadrinada pel PP), Tot per Búger. El PSOE sense Torrens cau de 4 a un representant.

Una de les sorpreses ha estat que Lloseta deixa de ser un feu socialista, i la tendència a favor de la dreta, sumat a l’esgotament d’un projecte que es presentava com a continuista amb candidata nova, ha suposat un fort càstig pel PSOE, que perd 542 vots. El PP guanya, doblant vots, però a l’hora d’arribar a la batlia amb un govern majoritari necessita 3 regidors més. Pot sumar a Vox (1) i festejar al Pi (1), però necessitaria més suports. MÉS millora els resultats amb 200 vots més i arriba a tres regidors. El joc de pactes es presenta interessant, tenint en compte que l’escissió del PSOE, Ara Si, també es manté amb un regidor.

Consell el PSOE d’Andreu Isern aguanta l’envestida del PP amb una petita pujada de vots que li poden permetre reeditar el pacte amb Som Consell, que millora passant de 270 a 432 vots.               

Víctor Martí, actual batle de Binissalem, per Unió per Binissalem es converteixen en el referent de la dreta al poble i aprofita la tendència a favor seu i bloqueja la pujada del PP. Augmenta en vots i regidors, però no arriba a la majoria absoluta. El PP en davalla un perdent 200 vots, i Més i PSOE, malgrat la renovació de candidats, mantenen els dos edils. 

Destaca que el PSOE d’Armengol tengui 1.164 vots a Binissalem i el candidat local no arribi ni a la meitat: 531.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Publicitat

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'